KV21 – Debat: Er overliggeren sat rigtigt ved indledningen til valgkampen?

16. august 2021 KV21
Kjeld Stærk. Privat foto
Kjeld Stærk. Privat foto

Byrådskandidat Kjeld Stærk, Venstre, skriver:

Ved startskuddet til valgkampen bør vælgerne og partierne forholde sig til fire helt centrale spørgsmål:

1 – Situationen: Hvad er Sønderborg Kommunes største udfordringer i dag?

2 – Visionen: Hvor ser vi gerne, at kommunen er om 20 år?

3 – Pengene: Anvendes især de store poster af kommunens midler rigtigt?

4 – Ledelse: Skal alle beslutninger træffes på Rådhuset?

Ad 1) -eksempel: Sønderborg har gennem de seneste otte år mistet 1500 indbyggere, og hvad værre er, den demografiske fordeling er skæv – med alt for få under 50 år, især børn og alt for mange over 50 år i forhold til landsgennemsnittet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ad 2) -eksempel: For snart 10 år siden blev Sønderborg motorvejen indviet. Har vi fået udnyttet den investering godt nok til at få etableret en industri, logistikcentre, transportcentre mv. langs motorvejen?

Om kun 15 år kan vi have en bro til Fyn. Har vi overhovedet tænkt over, hvordan vi får området forberedt til at udnytte det fulde potentiale af sådan en mulighed fra dag et?

Ad 3) -eksempel: Af kommunens budget på 5,4 milliarder kroner brugte vi i 2020 ca. 1,3 millirder – godt hver fjerde krone – på arbejdsmarkeds- og integrationsområdet. Er der en plan for at adressere det på den lange bane eller er det naturgivet, at det bare skal være sådan?

Artiklen fortsætter under annoncen

Ad 4) -eksempel: Administrationsomkostningerne i Sønderborg Kommune hører til blandt landets højeste i forhold til kommunens størrelse. Samtidigt er den lokale ledelse af kommunen institutioner, skolebestyrelser mv. efterladt med et meget lille råderum. Er denne kurs rigtig?

Vi er i en fase, hvor spørgsmålene er lige så vigtige som svarene. Erhvervslivet har for længst erfaret, at ethvert erkendt problem rummer kimen til en forbedring.

De centrale spørgsmål forsvinder ikke af sig selv. Spørgsmålet er kun, om politikerne vil diskutere dem med vælgerne, eller pakke det helt væk med kommentaren om ’her går det godt’ – og blot ophøje de forhold, man selv har svar på, til samtidigt også at være de største problemer. Skal vi skyde mus, måger eller mårhunde?

Artiklen fortsætter under annoncen

Den næste måneds tid vil give svar på, om valgprogrammerne består lakmusprøven til at gøre Sønderborg til en vinderkommune.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

RESERVER PLADS NU PÅ TLF. 30 89 15 49