KV21 – Debatindlæg: Måske trænger Byrådet til en hoved-rengøring

2. oktober 2021 KV21

Spidskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Det ser ud til at udlicitering – eller konkurrenceudsættelse som de borgerlige partier ynder at kalde det – har fået en plads i den kommunale valgkamp. Hvilket SF hilser velkommen. SF er nemlig imod udlicitering af de offentlige velfærdsopgaver og serviceydelser. Ikke bare hjemmehjælp, men for eksempel også rengøring. Det må have været en skræmmende oplevelse for de mange medarbejdere i den kommunale rengøring, at blive smidt på porten og lige over i armene på et privat rengøringsfirma.

Artiklen fortsætter under annoncen

Virksomhedsoverdragelse kalder man det.

Byrådet er nemlig i gang med at udlicitere rengøringen i de offentlige bygninger. Man regner med at kunne spare otte millioner kroner over fire år.

Og hvordan gør man så det?

Man laver et udbud af rengøringen og lader laveste tilbud udføre opgaven. I dette tilfælde et firma der hedder Kongsvang. De kunne gøre det billigere end den kommunale rengøring.

Men hvordan kunne de det? Jo, jeg citere lige fra økonomiudvalgets dagsorden:

”Dette skyldes blandt andet den gældende overenskomst for offentligt ansatte på området og høj anciennitet blandt medarbejderne i rengøringsenheden”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her står faktisk sort på hvidt, at for at spare på rengøringen, var man nødt til at komme af med de ansatte på en for god offentlig overenskomst og blandt de ansatte, havde flere mange års ansættelse. Og det er da også lykkedes.

Men det er da en svinestreg.

At Slesvigsk parti har været hovedarkitekten overrasker ikke, det er jo et borgerligt parti, men man kan undre sig over, at det er med Socialdemokratiets medvirken.

Der er ikke mange af de tidligere ansatte tilbage i firmaet Kongsvang. Men derimod mange udlændinge, der ikke på samme måde kan kæmpe for deres rettigheder. Ja, som efter sigende endog har fået mundkurv på, idet de ikke må tale med andre ansatte på de skoler og andre steder hvor de gør rent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man hævder at spare to millioner kroner om året. Men hvor meget koster det ikke i sygedagpenge og arbejdsløshedsunderstøttelse til de tidligere ansatte?

Og hvad koster det ikke i mandsskabstimer at gennemføre et udbud, og efterfølgende kontrollere det?

Nå ja, det er jo nogle andre kasser.

Man kan kun gisne om de nuværende ansattes løn og arbejdsvilkår. Men et par klik på nettet tegner et dystert billede af firmaet Kongsvangs personalepolitik. Fyret i adskillige kommuner, rigtig mange klager og adskillige bøder flyder i firmaets kølvand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så har jeg ikke nævnt et ord om den ringere kvalitet i den udførte rengøring. Og det midt i en coronatid, hvor hygiejne er vigtig.

Nogen burde skamme sig.

Måske er en hoved-rengøring i Byrådet påkrævet.

SF hjælper gerne til.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. oktober 2021 Kultur, Gråsten

Brecklings Bogcafé: Halvdelen af billetterne til Jussi Adler Olsen er solgt

Foto: Robin Skjoldborg
24. oktober 2021 Kultur

Noget tyder på, at det blive sidste gang man kan møde krimikongen Jussi Adler-Olsen i det sønderjyske, siger Allan Breckling, som er vært i Brecklings Bogcafé, som har valgt Gråsten – det lille kongerige – til at få besøg af den verdensberømte forfatter torsdag den 18. november klokken 19.00. Rammen bliver Ahlmannsparkens BHJ-sal. “På 10 […]

Læs mere...