Læserindlæg: Byrådsmedlem glæder sig over at skole- og foreningssamarbejde fortsætter

4. november 2022 Uddannelse
Byrådsmedlem Jesper Larsen. Privat foto
Byrådsmedlem Jesper Larsen. Privat foto

Byrådsmedlem Jesper Larsen, Socialdemokratiet, skriver: 

Jeg er utrolig glad for, at vi i Sønderborg Kommune i denne uge har besluttet at forlænge projektet ’Åben skole om motionsfremmende aktiviteter’, foreløbigt til og med 2024. Beslutningen er taget på tværs af Sundheds-og Børne- og Uddannelsesudvalget samt Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab.

Det er enormt vigtigt, at hele tre udvalg arbejder sammen på tværs for at sikre trivsel og sundhed hos vores børn. For det er lige præcis trivsel og mental og fysisk sundhed, ’åben skole’ handler om.

Det er adskillige gange påvist, at fysisk og mental sundhed skaber god trivsel hos børnene og det er min tese, at man skal trives, før man kan lære.

Det er desuden glædeligt, at DGI Sønderjylland bliver en aktiv medspiller i den nye aftale om ’Åben skole’. Det er en klar styrke, at DGI nu også vil være på banen og være med til at skabe de bedste bevægelsesrammer for børnene.

Med Folkeskolereformen i 2014 kom der ekstra fokus på bevægelse i undervisningen og i 2015 og 2016 gennemførte DGI, DIF og CUR undersøgelser, som viste, at bevægelse i undervisningen betød at 70 procent af børnene følte sig mere klar til undervisning og bedre kunne koncentrere sig og således lære mere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nu godkendte samarbejdsaftale om ’Åben skole’ er altså en fantastisk nyhed for børnene, for skolerne og for foreningerne.

Gennem ’Åben skole’ kan frivillige foreninger – sammen med skolerne – skabe samarbejder, som begge parter – og allervigtigst børnene – drager fordel af.

Og for mig er det da soleklart, at skoler og foreninger må samarbejde om børns trivsel og sundhed. Det er jo her børnene er!

Evalueringen af de to tidligere års projektperiode viser at ”Åben skole” i Sønderborg Kommune er en kæmpe succes: Der er skabt 85 samarbejder, hvilket er dobbelt så mange som ’Åben skole’ havde som succeskriterie. Desuden mener langt størstedelen af foreningerne, at den økonomiske kompensation, som de kan opnå gennem projektet, er væsentlig. Økonomisk kompensation til foreningerne er en helt naturlig del af ’Åben Skole’, idet samarbejdet foregår i skoletiden, hvor foreningens frivillige ledere og trænere således er nødt til at være tilgængelige på tidspunkter, som er almindelig arbejdstid.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk