LandboSyd: Kan politikerne gøre livet lettere for fødevarebranchen?

25. oktober 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag eftermiddag havde LandboSyd sat lokale byrådskandidater i stævne på Cormall i Ragebøl, hvor der skulle snakkes om, hvad lokalpolitikere kan gøre for landbruget og alt det erhverv, der følger med landbrug.

Jens J. Hansen viste rundt på virksomheden og fortalte om dens historie.

Peter og Jens J. Hansen i familiens Cormall.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Cormall startede i Dybbøl og i ’70erne flyttede den til Ragebøl, hvor vi laver blandingsmaskiner til kvæfodring og maskiner, der bearbejder halm til foderbrug”, siger Jens J. Hansen.

“Vi sælger ikke så meget i Danmark, når vi ser bort fra de økologiske landbrug, der har det lettere i banken”, siger han og tilføjer, at økologiske landmænd får mere for deres mælk.

Cormall laver ikke serieproduktioner af maskiner, men skræddersyr løsninger til de enkelte landmænd, som kommer med en ordre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mogens Dall tager over

Mogens Dall fra LandboSyd er ordstyrer og han byder politikerne velkommen.

“Jeg vil gerne sige, det er dejligt, at i har sluppet papirbunkerne og er kommet ud på en arbejdsplads herude i virkeligheden, hvor vi vil høre, hvad i kan gøre for fødevareklyngen – og der er kaffe på kanden, så i kan holde jer vågne”, siger Mogens Dall.

Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti erkender omgående, at han ikke har arbejdet med noget som helst indenfor fødevareklyngen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men jeg ved, at landbrug skaber rigtigt mange arbejdspladser, så måske skal vi have vores erhvervssatsning til at se endnu mere på fødevarebranchen”, siger borgmesterkandidaten fra Slesvigsk Parti.

Peter Hansen fra Venstre føler sig hjemme i Cormall – og med god grund. Det er hans bror, Jens J. Hansen, som leder firmaet – og det er hans far, A. P. Hansen, der tilbage i 1961 skabte firmaet – og Peter Hansen er selv en del af Cormall.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Fødevareklyngen er landmænd og forædling, altså slagteriet, og der er foderstofleverandørerne”, siger Peter Hansen.

“Og når vi gør et eller andet i kommunen, så skal vi tænke på, om det gør livet lettere for dem eller om det gør livet mere besværligt”, siger borgmesterkandidat Peter Hansen.

Borgmesteren

Borgmester og borgmesterkandidat Erik Lauritzen fra Socialdemokratiet har om nogen kendskab til landbruget.

“Jeg har haft mit eget landbrug og fået alle kløene. Bagefter læste jeg til landbrugsteknolog og efter nogle år kom jeg til Gråsten Landbrugsskole, hvor jeg arbejdede med unge mennesker”, siger Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når jeg tænker landbrug og fødevarer, så er det grundlaget for velstand i vores område. Langt de fleste virksomheder har på den ene eller anden måde afsæt fra fødevareklyngen”, siger borgmesteren.

Han tænker landbruget i to spor.

“Det ene spor er masseproduktion til eksport – og det andet tager afsæt i, hvad forbrugerne efterspørger og det er ikke kyllinger, der gøres slagteklare på bare 31 dage”, siger han og mener, at landbruget skal producere de varer, der giver en god pris.

Unge vil gerne landbruget

“Når jeg snakker med unge mennesker, så vil de gerne være landmænd og have et mindre landbrug med en lille specialproduktion”, siuger borgmesteren. For ham giver det derfor mening, at kommunen holder fast i strategien om, at kommunen handler lokalt.

“Og så skal vi have koblet Gråsten Landbrugsskole og EASV sammen, så der kan laves videregående uddannelser indenfor landbruget”.

Krisen er slut

Fælleslistens formand og byrådskandidat Erik Lorenzen, der også kan skrive “Landmand” på visitkortet, har bemærket, at der er flere penge i omløb nu, end der har været i de seneste år.

“Krisen er slut og de økologiske landmænd har et lille forspring – og så tænker jeg på, at prognoser viser, vi bliver små 2000 færre i Sønderborg på grund af faldende børnetal. På sigt giver det et fald i skatteindtægterne”, siger Erik Lorenzen.

“Så det er vigtigt, vi får et udviklingsudvalg, som hele tiden er i dialog med virksomhederne og bakker op om udvikling”, siger han.

Han mener ikke, at der starter nok nye virksomheder.

“Sønderborg Iværksætter Service leverer ikke ret meget, når vi tæller nye virksomheder og den ene årlige dialog Vækstrådet har med virksomhederne rækker heller ikke til noget”, siger fælleslisteformanden.

Så for at skabe fremdrift vil Fælleslisten ansætte en udviklingsdirektør og give ham en forvaltning.

Kristendemokraterne glæder sig over fremgang på landbrugsområdet og sætter pris på, man er på vej ind på det økologiske spor.

Vejen til Nordborg

Peter Hansen og Venstre har forleden meldt ud, at de gerne vil have lavet en fire-sporet vej til Nordals.

“Og jeg vil da gerne lige vide, om vi kan vente, at den kommer”, spørger en mødedeltager.

“Den ser jeg slet ikke for mig og vi skal jo huske, der ikke kommer flere arbejdspladser på Danfoss. Så jeg kalder forslaget for leflen for vælgere på Nordals”, siger borgmesteren.

“Hvis der er nogle af dem, der kører fra Sønderborg til Nordals for at arbejde, som synes, der er for mange biler, så kan de jo bare køre flere i hver bil”, siger Erik Lorenzen.

“Og så har jeg det fint med at afgive landbrugsjord, når det handler om at beskytte vores drikkevand. Jeg vil nødigt give jord til asfalt”, siger han.

Peter Hansen forklarer, at Venstre ser en større vej som en måde, hvorpå man kobler Nordals sammen med Sønderborg.

Coop

I sit oplæg var borgmesteren inden på, at vi skal handle lokalt og nævnte, at Coop gør det.

“Og det er slet ikke rigtigt. Coop er bare gode til markedsføring, selvom de stadig har nogle de billigste, udenlandske fødeaver i butikkerne”, siger en fra stolerækkerne.

“Jeg burde have sagt tydeligt, at Coop på Als og Sundeved handler hos lokale fødevareproducenter og det er vi rigtigt glade for”, svarer Erik Lauritzen.