Lettere at søge ind på flere erhvervsuddannelser

12. september 2019 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Bygningsmaler, ernæringsassistent og tandklinikassistent er uddannelser på EUC Syd, hvor der i de seneste år har været begrænsninger på optag ved, at der var sat kvoter for, hvor mange elever, uddannelserne måtte optage. Men kvoterne er nu fjernet på de tre uddannelser, og det er igen muligt bare at søge ind.

Langt de fleste erhvervsuddannelser kan man søge ind på, bare man opfylder de almindelige krav med undervisningspligt og opnåede karakterer. Der er ingen krav om, hverken på forhånd at skulle have en praktikplads eller begrænsninger for, hvor mange, der kan optages på uddannelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Andre uddannelser er med krav om praktikplads, og det betyder, at eleven skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, for at kunne blive optaget til grundforløbets 2 del. Endelig er nogle uddannelser  med et antal kvotepladser, og de kan søges af elever, der ikke har indgået uddannelsesaftale.

Har man en uddannelsesaftale på plads med et firma, er der altid frit optag, skriver EUC Syd.

Kvote

Når en uddannelse er med kvote, laver vi workshops 1-2 gange om året, hvor elever, der gerne vil optages på uddannelsen, kan møde op og gennemføre praktiske prøver og samtaler, hvorefter der udvælges det antal, der kan optages som ’kvoteelever’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har man som elev ikke en aftale med en virksomhed om praktikplads, er det en god måde alligevel at komme ind på drømmeuddannelsen som ’kvoteelev’. Når man først går på uddannelsen, skelnes der ikke på om en elev i sin tid er optaget som det ene eller andet.

Ingen begrænsninger på:

Bygningsmaler

Ernæringsassistent

Tandklinikassistent                    •

Der er kvote på uddannelserne:  

Beklædningshåndværker

Artiklen fortsætter under annoncen

CNC-tekniker

Frisør

Lager- og terminaluddannelsen

Møbelsnedker og orgelbygger

Om beklædningshåndværker

Uddannelsen til beklædningshåndværker er værd at bemærke. Den går fra, at der var krav om praktikplads, altså at man som elev kun kunne optages såfremt, man fra starten havde en uddannelsesaftale i en virksomhed på plads. Nu er der igen indført kvotepladser. Det vil sige, at man kan søge ind på uddannelsen gennem workshop med samtale og evt. gennemføre via skolepraktik. Det gør det alt andet lige lettere at søge ind på uddannelsen til beklædningshåndværker – som i gamle dage hed skrædder.

Artiklen fortsætter under annoncen

På EUC Syd har vi som sådan ingen indflydelse på, hvilke af vores uddannelser, vi skal udbyde med kvote, kvotens størrelse, og om der, når hovedforløbene starter på den enkelte uddannelse, skal være mulighed for at komme i skolepraktik.

Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der hvert år træffer beslutning om, hvilke erhvervsuddannelser, der dimensioneres med kvote, samt hvilke uddannelser, der skal udbydes med skolepraktik, det kalder de Positivlisten.  Hvilke uddannelser, der skal på Positivlisten og hvilke der skal have kvorter, besluttes for et år ad gangen af Undervisningsministeren efter indstillinger fra Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erhvervsrettet uddannelse , EUD

Typisk tager en EUD 4 år, men det er afhængig af valgt uddannelse og kan variere fra 2-5½ år.

Der er også forskel på fordelingen og længden af skole- og praktikophold, ligesom nogle uddannelser er på Positivlisten, hvor der er mulighed for at tage praktikperioder på skolen fremfor i en ekstern virksomhed.

 

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...