Lettere for boligkøbere at få lån til huse i landdistrikter

8. juni 2022 Politik
Augustenborg. Foto: Ole Kæhler
Augustenborg. Foto: Ole Kæhler

Folketinget har netop godkendt loven, som sikrer, boligejere i landdistrikterne bedre mulighed for få lån til køb og salg.

Efter at have diskuteret problemet i årevis, er der godt nyt til Nordborg, Egernsund, Gråsten, Augustenborg og mange andre syddanske postnumre. Nu bliver lån med statsgaranti en mulighed, og det glæder formand for Udvalget for Øer og Landdistrikter, Karina Lorentzen, SF.

”Det her er så vigtigt. Det er en bombe under trygheden, når mennesker i landdistrikterne får nej til at købe og sælge huse, fordi de ligger det forkerte sted. Så går al udvikling jo i stå, og så skal vi frem med nedrivningspuljen næste gang”, siger hun i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

SF har fem gange fremsat forslag om at staten skal sikre lånemulighederne i landdistrikterne.

”Jeg har sagt så mange gange, at markedskræfterne ikke ville løse det her, og at staten er nødt til at spille en rolle. Jeg fik ret til sidst, men selvom det først sker seks år efter det første forslag, er jeg glad. Hvis Danmark skal hænge sammen, er det her helt rigtigt”, siger Karina Lorentzen.

En ting undrer Karina Lorentzen, og det er, at Venstre ikke bakker op om forslaget. Så sent som i naj 2021 appellerede Ellen Trane Nørby til, at erhvervsministeren fandt en løsning.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det her burde være bakket bredt op af alle partier. Jeg synes faktisk, Venstre lader landdistrikterne i stikken. Hvordan vil de få liv og udvikling på landet, hvis man ikke kan omsætte sin bolig? Jeg synes, de svigter efter så mange år, hvor de ikke selv har været i stand til at finde holdbare løsninger”, siger Karina Lorentzen.

Med forslaget tager staten noget af risikoen ved at yde i lån i særligt landdistrikter, så der er større chance for, at man kan få et lån, hvor man før fik nej.  Det betyder, at boliger med handelspriser på 8.000 kr./kvm vil få mulighed for statsgaranti, men også ligeledes at boliger i en række postnumre med handelspriser på mellem 8-10.000 kr./kvm også vil blive omfattet af statsgarantien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det vil dog kræve, at der rent faktisk er kreditinstitutioner, der har lyst til at gå ind i markedet.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...