Lis Carstensen gav efterskolen Epos middelalderagtige rollespilsrammer

28. februar 2017 Augustenborg
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 94)

 

Siden sommer har Lis Carstensen fra Nordals brugt en del af sin tid på Efterskolen Epos i Fynshav, der fik glæde af hendes kreative talenter, der spænder fra at sidde og male sirlige mænstre med en pensel og til at svinge hammeren mod et stykke rødglødende jern, der skal formes efter en tur i essen.

Bark på en bærende metalstolpe giver fornemmelsen af middelalder.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har været med til at få den gamle smedje i gang, såefterskoleeleverne kan prøve at lave deres egen kniv og gaffel”, siger Lis Carstensen til SønderborgNYT. Hvis man siger, at Lis Carstensen er bidt af en gal viking, så er det ikke helt forkert.

“Jeg har altid interesseret mig for vikingetiden og middelalderen og bruger meget tid på det”, siger Lis Carstensen, der er en del af Middelalderdagene i Horsens og den Historiske Dag ved Nordborg Slot. Og det er ikke alene smedjen på Efterskolen Epos, der sender hendes tanker tilbage på de gamle dage.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Her er også et større lokale, som jeg skulle prøve at få til at ligne en riddersal og udfordringen var, at der ikke kunne købes materialer og så at jeg kun var her fem timer om ugen”, siger Lis Carstensen.

Den første tid Lis Carstensen kom på efterskolen, var det som frivillig. Derefter fulgte tre måneder i en praktikaftale – og da den var slut, ville skolen gerne have lavet en lille “krostue” og riddersalen.

Ansat nogle få ugentlige timer

“Jeg sagde til forstanderen, at det ville jeg gerne, men jeg ville have løn for mit arbejde og det blev til fem timer om ugen”, siger Lis Carstensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lis Carstensen brugte sin kunne fra årene på Kustakademiet på at male et træ på en Epos’ døre.

Hun fortæller, det har været spændende at vise eleverne, hvordan man smeder sin egen kniv og gaffel og hun har guidet en elev, der fik lavet et sværd, der nu er en del af et smedet gelænder i riddersalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når der alene skulle materialer, der kunne findes frem fra hj’ørner og kroge, så har det været udfordrenede at indrette krostue og riddersal. Men jeg gjorde det bedste, som jeg kan påde præmisser der nu en gang er”, siger Lis Carstensen og fortæller videre, at lokalene selvfølgelig skal bruges i den daglige undervisning, men også når der laves rollespil.

“Riddersalen kommer helt til sin ret, når vi laver store rollespil med gæster fra hele landet”, siger forstander Mathias Granum. Rollespil bruges også i undervisningen af  efterskoleeleverne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi kan allesammen lære meget gennem rollespil og de fleste af os har da også prøvet. Der er dem, der har spillet et køber og kunde-spil og der er lægestuderende, der øver de svære samtaler i et rollespil, inden de kommer til at sidde i situationen med en patient og de pårørende”, siger Mathias Granum til SønderborgNYT.

Nu stopper samarbejdet

Onsdag eftermiddag gav Mathias Granum og Lis Carstensen hinanden hånden og takkede for samarbejdet.

Lis Carstensen kan sagtens klare en del grovsmede-opgaver.

“Det har været fint at være på Efterskolen Epos i de få timer om ugen. Jeg ved, jeg aldrig får et fuldtidsjob på grund af mine helbredsmæssige udfordringer. Jeg har tidligere været en periode på Sønderborg Slot og jeg håber virkeligt at jeg kan komme derind igen”, siger Lis Carstensen, som tilbyder sine mange kreative tanker og talenter, sin virkeligt store viden om historien og rigtigt meget andet til de steder, der kan have gavn og glæde af hendes indsats.

 

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 95)

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 96)

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. juni 2023 Kultur, Sønderborg

Skarp og underholdende sommerrevy

4. juni 2023 Kultur

Dette års udgave af Sønderborg Sommer Revy Show kommer flot omkring i adskillige aktuelle numre – og flere af dem er lokale. Der er lidt om ringridning, Als-Fynbroen, borgmesteren, vindmøller og så alt det andet fra nær og fjern, som de fleste af os også har en mening om. Hvis du kan li’ at blive […]

Læs mere...