Lys i mørket enkelte nætter i ugen – og kun i tre byer

22. november 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

På baggrund af erfaringerne fra natslukningen har Teknik, By og Boligudvalget valgt at annullere natslukningen i de større byer Sønderborg, Gråsten og Nordborg natten mellem torsdag-fredag samt i weekenderne.

”Jeg er glad for, at vi har valgt en løsning, hvor også Gråsten og Nordborg har lyset tændt om natten i weekenderne. Vi går ind i en tid med julefrokoster og denne løsning er en fin balance mellem tryghed og økonomisk ansvarlighed”, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slukningen har i 2023 givet en besparelse på knap 740.000 kroner i perioden januar-september 2023 i forhold til de samme måneder i 2022. Der er brugt 1,034 millioner kroner på ombygning af gadelysenes styrebokse. På grund af ombygningen har natslukningen først været fuldt effektueret siden april 2023.

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets ønske opstillet forskellige scenarier for gentænding af gadelys om natten. Det valgte scenarie for gentænding af gadelyset i Sønderborg, Gråsten og Nordborg har en økonomisk konsekvens på 200.000 kroner i 2023 og ca. 277.000 kroner i 2024.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Der vil i den kommende tid være mange mennesker i de større byer om natten. Derfor har vi prioriteret, at gadelyset gentændes torsdag-fredag samt i weekenderne i de tre store byer. Det giver nogle ekstra udgifter, som vi skal finde ved at spare andre steder i vores eget budget. Jeg er glad for beslutningen, men vi er også meget bevidste om de økonomiske konsekvenser”, siger næstformand Kristian Beuschau.

Ønskede mere lys i mørket

“Venstre ville allerhelst have tændt lyset i hele kommunen igen, men det ville betyde kraftige besparelser andre steder samtidig med at vi også skal finde penge til stormflodsskader. Vi er godt tilfredse med, at vi kunne blive enige om at prioritere de unge menneskers tryghed i nattelivet ved at tænde for lyset torsdag, fredag og lørdag i Sønderborg, Nordborg og Gråsten – det giver også politiet bedre muligheder for at bruge overvågningskameraerne”, siger Venstres udvalgsmedlem, Tage Petersen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Samtidig får vi en evaluering i foråret, som kan være grundlag for budgetdrøftelserne til næste år – og så må vi se til den tid, om økonomien er til at tænde mere lys i mørket.”

Gadelysene bliver gentændt i de omtalte områder hurtigst muligt. Borgere skal i den forbindelse være opmærksomme på, at gadelyset flere steder i kommunen – blandt andet på Sønderborg Havn – er blevet ødelagt efter stormfloden og andet gravearbejde. Dette arbejdes der fortsat på at få repareret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udvalgsmedlem Jesper Kock fra Socialdemokratiet siger til Sønderborg Kommune, at det gælder om at være økonomisk ansvarlige og også om at forstå, at der også er brug nattelys udenfor de tre byer, der nu får tændt lys i mørket.

“Jeg havde inden udvalgsmødet bedt om, at vi også fik en beregning på, hvad gadelys om natten i en ’weekendmodel’ for hele kommunen ville koste. Da der ikke var opbakning, foreslog jeg, at vi tilføjede referatet, at der skulle være en drøftelse i april eller maj måned, så et ønske om at udvide ordningen til hele kommunen kunne komme med i budgetforhandlingerne. Det håber jeg, at det gør, men lige nu glæder jeg mig over, at vi får lyset tilbage i weekenden i Nordborg, Gråsten og Sønderborg”.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...