Mathias Hoegh Boisen lavede projekt om at bruge kvanteteknologi ved aktiekøb

25. marts 2021 Uddannelse

Mathias Hoeg Boisen fra Høruphav har gennem sin uddannelse til civilingeniør haft flere kurser i både kvanteinformatik og kvantemekanik. Området interesserer ham, men samtidig har han oplevet en stigende fornemmelse af, at den viden, han tilegnede sig på universitetskurserne, var langt fra at blive anvendt i den virkelige verden.

Mathias Hoegh Boisen tog derfor fat i en af sine undervisere for at høre, om det var muligt at samarbejde med en virksomhed om et konkret projekt inden for kvanteteknologi.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det varede ikke længe, før der var etableret kontakt til konsulentvirksomheden KPMG, der allerede har blik på kvantecomputere som en del af deres fremtidige teknologiske værktøjer.

Det skriver DTU i en pressemeddelelse

Næste skridt var at finde et problem, der havde et tilstrækkeligt omfang til at være interessant at løse på en kvantecomputer. Her faldt valget på portefølje optimering, der er en klassisk problemstilling i den finansielle sektor. Hvis man har et givet budget og vil sikre sig mod store tab, hvilke aktier skal man så vælge at købe for at opnå det bedste økonomiske resultat.

”Det er en relevant problemstilling, som den finansielle sektor i dag løser ved hjælp af klassiske computerberegninger. Jeg anvendte i stedet kvantecomputerteknologi for at undersøge, om det giver et bedre resultat”, siger Mathias Hoegh Boisen.

Bedre løsning, men..

Konkret anvendte Mathias en form for kvantecomputer kaldet en quantum annealer, som virksomheden D-Wave har udviklet.

Porteføljen af aktier blev sat til 65, der karakteriseres som en stor opgave, fordi det giver rigtig mange forskellige muligheder i forhold til køb og salg.

Herefter blev kvantecomputeren anvendt til beregningerne og resultatet efterfølgende sammenlignet med klassiske metoder. Det viste sig hurtigt, at kvantecomputeren kunne slå den simpleste klassiske metode, brute force og fandt den mest optimale løsning op til 25 aktier.

”Derimod blev det tydeligt, at kvantecomputeren fortsat har nogle udfordringer i forhold til at have tilstrækkelig kapacitet og performance til at være bedre end andre klassiske metoder på de helt store beregninger med flere end 25 aktier”, siger Mathias Hoegh Boisen.

”D-Wave har siden vores eksperimenter dog udarbejdet en ny og større processor, der performer bedre. Med den udvikling vil kvantecomputeren formodentlig overhale de klassiske metoder fuldstændigt i løbet af de næste par år. Det vil kun øge den interesse, som banker allerede har vist for vores arbejde”.

Andre studerende kan gøre det samme

Mathias Hoegh Boisen er i øjeblikket ved at færdiggøre den sidste del af sit studie, et speciale om en anden model inden for kvantecomputing. Efterfølgende håber han at kunne bruge sin viden eksempelvis i en virksomhed.

”Jeg er glad for at have arbejdet så tæt sammen med en virksomhed i løbet af min studietid. Halvdelen af mit projektarbejde udførte jeg på KPMG og den anden halvdel på DTU, hvilket har givet mig et rigtigt godt indblik i virksomhedens praktiske anvendelse af kvantecomputerteknologien”, siger Mathias Hoegh Boisen.

Den store velvilje til at lave et projekt, der modsvarede hans ønsker, får Mathias til at opfordre andre studerende til at opsøge de samme muligheder for at få drømmeopgaven i hus. Også selvom man har en lidt skæv eller snæver interesse som ham selv, for på DTU oplever han, at der er vilje til at finde en løsning, som både inkluderer nye typer af virksomhedssamarbejder og inddragelse af problemstillinger fra den virkelige verden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. april 2021 Erhverv, Sønderborg

Iskonditoriet blev bedste ishus i Sønderjylland

14. april 2021 Erhverv

Det lykkedes ikke Iskonditoriet at genveinde titlen som Danmarks Bedste Ishus i en konkurrence hos Opdag Danmark, som sluttede i dag, onsdag klokken 16. “Vi kan glæde os over at være det bedste ishus i Sønderjylland”, siger Christian Telling, som ejer stedet sammen med hustruen. I toppen har det længe været tæt løb mellem sidste […]

Læs mere...