Midtals Friskole lukker og slukker ved udgangen af september

5. september 2022 Augustenborg
Arkivfoto
Arkivfoto

En årrække med faldende elevtal har gjort økonomien på Midtals Friskole skrøbelig, og den 2. september besluttede forældrebestyrelsen derfor, at lukke den første Grundtvig-Koldske friskole på Als.

Få børn og mange skoler

Henover midten af Als ligger en række gode fri- og folkeskoler fordelt med få kilometers mellemrum. Det har betydet, at ’kampen om børnene’ har været massiv de seneste fem-seks år, hvor børnetallet i området har været – og stadig er – lavt. Det har nu resulteret i, at Midtals Friskole lukker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bølgetoppen var for langt væk

“Vi har i en lang periode haft afgangsklasser med mange elever, samtidig med at der kun er kommet få nye elever til. Når det sker, er det nødvendigt med nedskæringer blandt medarbejderne, og vi har også løbende rettet til”, siger skolens bestyrelsesformand, Thorbjørn Østergaard, i en pressemeddelelse.

“Det kan hurtigt blive demotiverende at være på en arbejdsplads, hvor der løbende skal afskediges gode kræfter pga. faldende elevtal, men vores ledelse og undervisere har hele vejen igennem været både omstillingsparate og motiverede for at drive skolen videre. Det har desværre vist sig, at vi som skole ikke har formået at hverve nye familier nok, ligesom vi nok heller ikke har været helt dygtige nok til at fastholde forældrenes tro på og opbakning af vores – efterhånden – ret lille familieskole. Efter en bølgedal kommer en bølgetop – det ved alle. Vores bølgetop har desværre ladet vente på sig, selv om vi har kæmpet inderligt, og håbet på at det lykkedes”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sidste skoledag den 30. september

Den 2. september informerede en enig forældrebestyrelse derfor skolens ledelse, medarbejdere og familier om, at det er nødvendigt at lukke Midtals Friskole med udgangen af september.

“Det er med tungt hjerte, at vi har taget den her beslutning, og det er ikke en beslutning, vi nogensinde har ønsket, skulle komme på tale. Som bestyrelse er det vores pligt at sikre, at skolens økonomi kan hænge sammen, og det kan den ikke længere”, lød ordene fra bestyrelsen. Bestyrelsen har gennem hele forløbet søgt rådgivning hos relevante parter, og har herigennem fået bekræftet både fremgangsmåde og nødvendige tiltag. Både forældre og de ansatte var i dagene forinden blevet spurgt, om der var nogen, der måtte ønske at bære skolen videre, men opgaven blev vurderet for stor med det eksisterende økonomiske udgangspunkt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere generationer på skolen

“Det er tydeligt at mærke, at værdierne som Midtals Friskole rummer, kan noget helt særligt. Der er f.eks. flere forældre på skolen lige nu, som selv er tidligere elever. For mig siger det alt om, hvor meget de værdier, som Midtals Friskole bygger på, betyder for dem, der selv har gået her. Jeg er glad for, at så mange elever har fået det hele med, og håber det lykkes at finde rigtig gode alternativer til de elever, der nu desværre må forlade vores skole før tid”, siger bestyrelsesformanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Thorbjørn Østergaard har selv børn i 4. og 6. klasse, som familien nu skal finde en anden løsning til – og det samme skal med resten af skolens familier.

Ikke et job, men en livsstil

Også skolens leder, Hanne Larsen, er meget berørt af situationen.

“At være på en friskole som vores, er ikke bare et job – det er en livsstil. Vi lever og ånder friskolen”, fortæller Hanne Larsen og hun fortsætter:

“Jeg har været på Midtals Friskole i flere end 22 år – først som lærer, nu som skoleleder – og jeg har altid vidst, at vi kan noget helt særligt. Vores mål har altid været at sende unge mennesker ud i verden, hvor lysten til at lære er intakt. Og de tilbagemeldinger, vi har fået gennem årene, viser at vi er lykkedes. Det vores elever har fået med herfra, kan ingen tage fra dem, og vi er stolte af at have gjort det godt, og at have været med til at gøre en forskel for så mange”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Usynlige værdier

Hanne Larsen er klar over, at folkeskolen gennem tiden har taget mange af de gode friskoleværdier og undervisningsmetoder til sig, og at det derfor kan være svært for forældrene at skelne, når der skal vælges skole.

“Og det er de usynlige værdier, der er lagret i vores friskoles DNA, og som aldrig går af mode, jeg kommer til at savne: plads til forskellighed, tid til at ’lære at lære’, tid til at være nysgerrig, frihed fra karakterer og prøver, og muligheden for at gå fra at være barn til at blive et helstøbt menneske, der kender sine styrker og svagheder og hviler i det. Derfor ville jeg ønske, at vi stadig kunne drive vores skole her på Midtals”.

Tag godt imod os

Midtals Friskole sender nu 36 elever og en håndfuld dygtige og kompetente undervisere ud til en ny hverdag på skolerne rundt om på Als.

“Vi håber, der vil blive taget godt imod både elever og lærere. De har alle noget ganske særligt og meget værdifuldt med i bagagen”, udtaler skolens bestyrelsesformand, Thorbjørn Østergaard.

 Fakta om Midtals Friskole

Midtals Friskole blev oprettet af en kreds af forældre i 1979. Skolen har til huse i den gamle landsbyskole i Helved, tæt ved skov og strand. Skolen bygger på N.F.S. Grundtvigs og Christen Kolds tanker om børneskolen, hvor engagement, ansvarsbevidsthed og handlekraft er værdier, der i fremtiden vil være efterspørgsel på – ud over de mere traditionelle færdigheder, børnene også skal have. Skolen holder ingen prøver og giver ikke karakterer. I foråret 2021 blev Midtals Friskole desuden certificeret som verdensmålsskole.

Takket være aktive forældres frivillige indsats har Midtals Friskole modtaget god støtte og opbakning gennem årene. Skolen er malet, bygninger og legeplads vedligeholdt, fliser lagt, store og små arrangementer afholdt. Gennem lånestøtte og sponsorater har bl.a. SE, Danfoss Fonden, Robert Beck, Frøslev træ m.fl. bidraget til skolens multibane, klatrestativ, legehuse, bålhytte, ny skolebygning, solceller m.m.

Og endelig har også Midtals Friskoles Støtteforening ydet en stor indsats. Støtteforeningen har gennem sit arbejde bl.a. kunnet give skolen gaver i form af it-udstyr, legetøj, musikinstrumenter og gymnastikredskaber, skilte og meget mere.

Støtteforeningen har været ansvarlig for Camping Luffe til Nordals Musikfestival gennem mere end 10 år – en begivenhed både ansatte, børn og forældre på Midtals Friskole hvert år så frem til.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. september 2022 Samfund, Sønderborg

Kommunen er begyndt på at skrue ned for varmen

27. september 2022 Samfund

I sidste uge begyndte Sønderborg Kommunes Drift & Service-afdeling på arbejdet med at skrue ned for temperaturen til 19 grader i kommunale bygninger som kontorbygninger, folkeskoler og sfo’er. Det kan derfor være en god idé, at give børn i folkeskoler og sfo’er en ekstra trøje og et par tykke sokker eller hjemmesko med i løbet […]

Læs mere...