Millioner til solcellegruppen på NanoSyd

11. maj 2018 Uddannelse

SDU har fået 5.566.800 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond inden for Teknologi og Produktion. Bevillingen skal sætte yderligere skub i forskningen i organiske solceller, så de for alvor kan blive en spiller på det kommercielle marked. Den store pose penge forstærker et samarbejde mellem SDU og en lang række anerkendte, internationale universiteter.

Forskningen inden for organiske solceller ramte en milepæl i sidste uge, da forskere fra University of Michigan præsterede at opnå en effektivitet på 15 procent. En klar indikation af, at de organiske- og hybride solceller står på nippet til et kommercielt gennembrud.

Organiske og hybride solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller, som er opbygget af silicium. De er langt billigere at producere og da de samtidige er supertynde og bøjelige, så åbner det op for helt nye muligheder. Solcellerne kan integreres i vinduer og man kunne endda forestille sig, at solcellerne med sin fleksibilitet kunne blive en del af det tøj vi har på.

Glad og stolt leder

SDU Sønderborg og NanoSyd er helt fremme i frontlinjen, når det kommer til forskning inden for organiske og hybride solceller, hvilket også er én af grundende til, at Danmarks Frie Forskningsfond nu har tildelt dem en bevilling på hele 5.566.800 kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er stolt og glad over, at Danmarks Frie Forskningsfond har doneret et så stort beløb til dette forskningsprojekt. Med denne bevilling vil vi blive i stand til at forbedre den nuværende state-of-the-art inden for kontaktlag til en række forskellige solcelle teknologier, hvilket forhåbentligt vil gavne den fremtidige udvikling af kommercielle solceller”, siger det fra Morten Madsen, som er leder af den organiske solcellegruppe på SDU NanoSyd.

Skal løfte både organiske og traditionelle solceller

Artiklen fortsætter under annoncen

Pengene skal bruges til at udvikle et ultratyndt lag på de organiske solceller. En af de udfordringer organiske solceller står over for, er nemlig en kortere holdbarhed end traditionelle solceller, som er opbygget af silicium. Det er derfor målet at udvikle stabile, tynde metaloxid kontaktlag som integreres i organiske og hybride solceller, og med dette øge deres levetid. Et yderligere mål er at anvende kontaktlagene til at forbedre de i dag langt mere anvendte silicium solceller.

“Med dette projekt udvikles en ny teknologi, som kan være afgørende for at få løftet den næste generations solcelleteknologi op på et kommercielt niveau, og samtidig forbedre eksisterende kommercielle solceller til at vinde større indpas på det fremtidige energimarked”, siger Morten Madsen i en pressemeddelelse..

Artiklen fortsætter under annoncen

Helt konkret skal pengene gå til at udvide staben af forskere og indkøbe nyt udstyr, som skal bruges til at udvikle de nye lag til solcellerne

Internationalt samarbejde

Projektet ledes af solcellegruppen hos SDU NanoSYD og har flere vigtige samarbejdspartnere, såsom Aarhus Universitet, LBL Berkeley, IMEC, UC Berkeley, samt UPMC Paris.

Leder af NanoSyd og Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Horst-Günter Rubahn, er lige så stolt og beæret over den store bevilling som Morten Madsen, og han understreger, at bevillingen skal ses i sammenhæng med både tidligere, nuværende og fremtidige tiltag på Mads Clausen Instituttet.

“Forskningsområdet passer sammen med SDU’s satsning inden for Industri 4.0, hvor der på Mads Clausen Instituttet bl.a. vil være en større satsning fokuseret på Smarte Materialer, hvilket omfatter udvikling af nye fleksible og funktionelle folier samt devices lavet af tyndfilm via storskala R2R printteknologi. Dette imødekommer de materiale- og integrationskrav, der vil være i fremtidige industri 4.0-udviklinger”, siger Horst-Günter Rubahn.

Institutlederen gør opmærksom på, at disse ting slet ikke ville være mulige, hvis ikke Danfoss for tre år siden skænkede SDU et kostbart rulle-til-rulle-anlæg, som kan bruges til at fremstille for eksempel kunstige muskler, solceller, lysdioder og helt tynde, fleksible materialer. Projektet løber fra 1. oktober 2018 frem til 31. marts 2022.

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
20. januar 2022 COVID-19, Sønderborg

200 nye Corona-smittede siden onsdag

20. januar 2022 COVID-19

Siden onsdag er antallet af Corona-smittede indenfor Sønderborgs kommunegrænse steget med 200 og der er i dag 1975 smittede. På landsplan er der ifølge Statens Serum Institut fundet 40.626 nye smittede det seneste døgn. 825 er indlagt på sygehus – og af dem er 49 på intensiv. 28 er i respirator. Ifølge sundhedschef Michael Skriver […]

Læs mere...