Millionstøtte til kvante-talentudvikling på SDU

Arkivfoto: SDU
Arkivfoto: SDU
7. december 2024 Uddannelse Skrevet af: Sissel Vinther

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har bevilget seks millioner kroner til tre projekter, der skal styrke talentudvikling og uddannelse inden for kvanteteknologi. To af projekterne ledes af Syddansk Universitet, SDU, i Odense og Sønderborg og vil bidrage til Danmarks førerposition på området.

Kvanteteknologi forventes at revolutionere en lang række områder, herunder kunstig intelligens, national sikkerhed og udvikling af grønne materialer. For at understøtte udviklingen på uddannelsesområdet vil projekterne på SDU blandt andet fokusere på talentudvikling gennem en ny kandidatuddannelse i kvante-computing samt undervisningsforløb for både gymnasieelever og bachelorstuderende.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Med denne støtte kan vi uddanne fremtidens eksperter inden for kvanteteknologi og samtidig styrke Danmarks position som en førende nation på området,” udtaler uddannelsesleder René Lynge Eriksen fra Mads Clausen Instituttet. Bevillingen gør det muligt for SDU at udvikle camps, foredrag og undervisningsmateriale, der skal vække unges interesse for kvanteområdet.

Professor Mads Toudal Frandsen fra Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU understreger vigtigheden af støtten: “Uden denne bevilling ville det ikke være muligt at skabe den nødvendige opmærksomhed og talentudvikling inden for kvanteteknologi”, siger han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projekterne bliver til i et tæt samarbejde mellem SDUs afdelinger i Odense og Sønderborg, lokale gymnasier og erhvervslivet. Denne kobling mellem uddannelse og industri skal sikre en effektiv vidensoverførsel, der styrker både forskningsmiljøet og erhvervslivets kompetencer.

Som en del af indsatsen afholdes der i sommeren 2025 en international kvantesommerskole i København, hvor danske og internationale studerende samles til to ugers undervisning. Sommerskolen er arrangeret i samarbejde med blandt andre Niels Bohr Instituttet, KU, AU, AAU og DTU og er et led i den nationale kvantestrategi.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projekterne forventes at løbe fra 2025 til udgangen af 2027 og bidrage til en øget interesse og optag på kvantefaglige uddannelser, udbredelse af kvantekompetencer og opbygning af et stærkt forskningsmiljø i Danmark.

24. januar 2025 Augustenborg, Kultur

Als Revyen hylder 175 års revy-tradition

24. januar 2025 Augustenborg

I år fejrer Als Revyen 175 års jubilæum for den danske revy-genre. Denne milepæl er en unik chance for at reflektere over revyens rolle i dansk kulturliv. SønderborgNYT har talt med formanden for Als Revyen, Kasper Keller Petersen, der deler sin indsigt i, hvordan revyen ikke blot underholder, men også spiller en vigtig rolle i […]

Læs mere...