Nu kan du møde det berømte runde bord på Sønderborg Slot

1. juli 2022 Kultur
Det runde bord. Foto: Sønderborg Slot
Det runde bord. Foto: Sønderborg Slot

I dag, fredag 1. juli, genåbner Museum Sønderjylland udstillingen om kongens fangenskab på slottet med et fornyet udstillingsrum, hvor man kan møde det berømte runde bord.

Kongen var fange på Sønderborg Slot i 17 år, fra 1532 til 1549. Vi ved, at han blev vartet op med god mad og drikke, men senere er der kommet en historie om, at han var vandret hvileløst omkring et rundt bord og havde slidt en fure i bordpladen.

Historien blev for alvor kendt takket være et maleri af Carl Bloch. Længe eksisterede bordet kun på billeder og i bøger, men til særudstillingen ’Kunstnernes Christian 2.’ sidste år fik museet lavet en udgave af bordet, som selv fortæller sin historie. Nu har museet valgt at gøre det talende bord til midtpunkt i en ny udgave af rummet om Christian 2.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi giver folk mulighed for at møde det bord, så mange har ledt efter”, siger museumsinspektør Carsten Porskrog Rasmussen i en pressemeddelelse og han fortsætter:

”Bordet fortæller selv, hvad der er myte, og hvad der passer historisk. Vi tager udgangspunkt i den gode historie, men formidler samtidig fakta”.

Ud over et talende bord kan man møde en række malerier med Christian 2. som motiv. Centralt er det portræt af kongen, malet af Lucas Cranach den Ældre, som museet takket være støtte fra fonde erhvervede i 2013. Ud over det er der en række senere historiemalerier, som fortæller episoder fra kongens liv. De fleste havde museet i forvejen, men nu er de hængt op på en ny måde, hvor de træder mere frem, og ét billede har museet købt for ganske nylig.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Adskillige af vore gæster har savnet Christian 2. i den periode, vi har bygget om”, siger Carsten Porskrog Rasmussen.

”Det har vi også. Vi er rigtig glade for, han nu er her igen, for historien om kongen og det runde bord hænger uløseligt sammen med Sønderborg Slot”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
15. august 2022 Nordborg, Samfund

Nordborg-branden: En del af Storegade i Nordborg er spærret

15. august 2022 Nordborg

Siden søndag eftermiddag er der blevet holdt ekstra godt øje med de to bygninger, som var udsat for brand, på Storegade i Nordborg. Det er hjemmeværnet og også politiet, som sørger for, at der ikke er nogen, som kommer indenfor afspærringen, som er omkring brandstederne. “Brandårsagen skal undersøges af politiet og det sker nok mandag […]

Læs mere...