Lige før sommer inviterede Kulturministeriet landets kommuner til at søge midler fra en pulje med formålet at få flere børn til at læse mere og Sønderborg Kommune sendte en ansøgning om at etablere læsefællesskaber for elever på kommunens skoler.
Og projektet faldt i god jord hos Kulturministeriet, for nu er der 500.000 kroner på vej til Sønderborg.
Målet med projektet er, at eleverne i læsefællesskaberne udvælger nye bøger, der skal læses i fællesskabet. Derudover forpligter hvert læsefællesskab sig til at producere og udgive podcasts, booktalks og lignende indhold, der bredes ud til resten af kommunen. På den måde kan bøgerne introduceres til en større målgruppe. Målet er at øge læseglæden blandt børn og samtidig introducere dem til bibliotekernes mange tilbud, som det fremgår af ansøgningen.
“Det glæder mig rigtig meget at vores ansøgning er blevet tilgodeset. Målet er at øge læseglæden og samspillet mellem folkeskole og folkebibliotekerne. Jeg tror at det vil åbne dørene for at endnu flere af vores børn opdager glæden og mulighederne ved litteratur. Samtidig er det spændende at læsefællesskaberne skal arbejde med podcasts og booktalks, noget der forhåbentligt giver endnu flere borgere en indsigt i bøgernes verden”, skriver Jesper Smaling, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, til SønderborgNYT.
Kulturministeriet uddeler i alt 22,8 millioner kroner til landets kommuner, der skal styrke samarbejdet mellem skoler og folkebiblioteker. Midlerne skal især bruges på at købe bøger og formidle litteratur til børn med fokus på at øge læseglæden.
“Vi skal have gjort noget ved børn og unges faldende lyst til at læse bøger. Der er så mange gode grunde til at læse. For det første er det et alternativ til de skærme, vi alle kigger for meget på. For det andet er bøgernes verden forunderlig og fyldt med neglebidende spændende historier, der genererer grin, gys og gåsehud,” udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.
Han tilføjer:
“Derfor bad jeg i foråret landets kommuner om at byde ind med ansøgninger til udviklingspuljen. Jeg er glad for, at der er kommet så mange ansøgninger, og at der nu er gode nyheder til børn og unge fra 67 forskellige kommuner. De får nu endnu bedre muligheder for at fylde deres skoletasker med bøger, der kan underholde dem i timevis og gøre dem klogere. Jeg håber og tror, at initiativet kan skabe flere gode og inspirerende læseoplevelser for børn og unge i hele Danmark.”
Vurderingen af ansøgningerne og fordelingen af udviklingsmidlerne for 2024 er foretaget af Det Strategiske Biblioteksudvalg, som består af medlemmer fra bibliotekssektoren, de pædagogiske læringscentre, KL, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt Slots- og Kulturstyrelsen