På Elev-Byrådsmødet skal folkeskolelever dele en million rigtige kroner

19. april 2018 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

På et autentisk Elev-Byrådsmøde skal eleverne selv forhandle sig frem til en fordeling af pengene mellem kommunens 17 folkeskoler og Ungecenteret. Eleverne lærer betydningen af aktivt at involvere sig i de demokratiske processer, der kendetegner det danske samfund.

De lærer, at de ved at engagere sig gennem forhandlinger, selv bidrager til en fordeling af pengene baseret på behov og gode argumenter. Samlet set er forløbet og arbejdet med demokratimillionen en vigtig del af elevernes læringsproces.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forud for dagen i byrådssalen har eleverne gennemgået en workshop med Danske Skoleelever, en upolitisk elevsammenslutning, hvor de har lært om demokratiske principper, retorik og forhandlingsmetoder.

“I elevrådet gennemgår vi en modningsproces. Det kræver mod at stille sig op og sige sin mening i en stor forsamling. I elevrådet bliver vi hørt – vores mening betyder noget. Vi lærer om demokrati, ansvar og deltagelse, om hvordan man forhandler og ikke mindst, hvordan man bliver enige. Og så er det rigtig fedt at få nye venner fra de andre skoler”, har en tidligere formand for Det Fælles Elevråd sagt i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arrangementet begynder kl. 9 i byrådssalen, hvor Oscar Fertin fra elevorganisationen, Danske Skoleelever, leder dagens forhandlinger.

De samlede ønsker fra eleverne beløber sig til cirka to millioner kroner – opgaven bliver at få dette beløb ned på én million kroner.

Sønderborg Kommune har siden 2011 hvert år stillet en million kroner til rådighed for Det Fælles Elevråd.