Ser man på tallene for de fri- og privatskoler, der er i Sønderborg Kommune, så er gennemsnitskarakteren i de obligatoriske fag 7,9 – og det er 17,4 procent af eleverne, der ikke består i dansk og matematik – og her er det især Æblegaard Friskole, hvor hver tredje elev – 33,3 procent – dumpede, der trækker ned. Æblegaard Friskoles elever fik et gennemsnit på 6,6 ved de obligatoriske afgangsprøver.
Tallene viser også, at samlet set klarer folkeskolerne sig bedre end fri- og privatskolerne, selvom der også var ret mange elever på Nordals-Skolen, der ikke klarede afgangsprøven i dansk og matematik.
De seneste tal for karaktergennemsnit på Sønderborg Kommunes folkeskoler viser, der er plads til forbedringer. Når det er sagt, så skal det nævnes, at der faktisk er fremskridt. For et år siden var det tæt 13,9 procent af eleverne, der gik ud af 9. klasse uden at have bestået i fagene dansk og matematik. I det seneste skoleår er det hver 10. elev, der ikke klarede prøverne”, siger Børne- og Uddannelsesudvalgets formand, Jesper Smaling efter at kigget tallene igennem.
Gennemsnitskarakteren i de obligatorisk afgangsprøver blev 7,1.
”I 2023 stod der i ministeriets tal, at det var tæt på hver femte elev i de lokale folkeskoler, der ikke bestod afgangsprøven i dansk og matematik, men tallet er senere korrigeret til 13,9 procent og der er altså forskel på, om det er det ene eller det andet tal”, siger Jesper Smaling, som også har noteret sig, at Sønderborgs folkeskoleelever klarer sig bedre end dem i både Aabenraa og Tønder.
”Vi skal fortsat have ambitioner for at endnu flere elever består i dansk og matematik. Socialdemokratiet har derfor også taget ønsker om at styrke vores folkeskole med i de aktuelle budgetforhandlinger, det drejer sig om ekstra penge til at styrke undervisningen i dansk og matematik, samt penget til at styrke skolernes arbejde med inklusion. Vi ligger kun 0,3 procent fra gennemsnittet på landsplan, og det må helt naturligt være en ambition at vi forbliver blandt de bedste i vores landsdel”, siger han og kommer ind på, at det kræver en indsats:
”Vi skal være enormt ambitiøse på vores folkeskolens vegne, derfor var det helt afgørende for Socialdemokratiet at folkeskolen blev prioiriteret ved sidste års budgetlægning. Både i form af en arbejdsgruppe der skal være med til at udvikle fremtidens skole – under overskriften Skolerns årti. Hvert år i det kommende årti vil vi investere 50 millioner kroner i at modernisere og renovere vores folkeskoler. Her kigger vi på bygninger så vel som læringsrum – både indendørs og udenfor”.
“Læringsrum og indeklima har stor betydning for elevernes indlæring og trivsel”, siger han.
Inden man stiller forventninger til karaktergennemsnit i en afgangsklasse, så skal der også kigges på elevsammensætningen.
”Og folkeskolernes afgangsklasser kom gennem prøverne med det forventede resultat”, siger Jesper Smaling til SønderborgNYT og fortæller, at Sønderskov-Skolen er en skole, der har gjort fremskridt.
”For et år siden var det 16,9 procent af eleverne på skolen, som ikke bestod afgangsprøverne i dansk og matematik. Det tal er nu 5, 9 procent, så vi er på rette vej, og vi skal bygge videre på det gode momentum”, siger udvalgsformanden.
Borgmester Erik Lauritzen har også set ministeriets tal og han er meget klar i mælet:
”Der er fremskridt, men vi skal blive bedre” .
Her kan se tallene for de lokale grundskoler.