Politi og SE i fælles kamp mod skunk-dyrkere

20. februar 2015 112 Skrevet af: Ole Kæhler

En partnerskabsaftale mellem SE og Syd- og Sønderjyllands Politi er nu en realitet. Gennem de seneste år har flere store sager om skunk-laboratorier – og snyderi med magneter på elmålerne hos en gruppe af forbrugere – sat el-tyveri i fokus hos SE. Syd- og Sønderjyllands Politi håndterer i flere sammenhænge den slags sager, og nu indgår SE og Syd- og Sønderjyllands Politi et partnerskab med særligt et præventivt fokus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foto: Bo Bach Jensen

Foto: Bo Bach Jensen

Det skriver SE i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Partnerskabet handler primært om det præventive arbejde, men i de større sager, som ved afsløring af skunk-laboratorier, vil der være tale om et tættere samarbejde mellem SE og Politiet.

Skunk-laboratorier laves mest i helt almindelige villaer rundt omkring i SE’s forsyningsområde og politiets daglige dækningsområde. Der er bestemt ikke tale om el-tyveri i lille skala, for her stjæles der strøm i stor stil uden om system og målere.

 Politi er glade for partnerskab med SE

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi håber, at syd- og sønderjyderne sætter fokus på, at nogle er kriminelle på det her område. Vi har brug for, at seborgerne fortæller politiet om det, når nogen stjæler strøm fra fællesskabet”, siger specialkonsulent Christian Østergård fra Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Artiklen fortsætter under annoncen

Snyd skal være svært

En typisk skunkproduktion bruger omkring 100.000 kWh, hvilket svarer til 25 husstandes årlige forbrug, og energiselskaberne har oftest vanskeligt ved at inddrive pengene.

Skunk-laboratorier kostede SE’s kunder 850.000 kr. i 2014.

Både SE og Politiet har en fælles interesse i at fange skunkdyrkerne.

Både SE og Politiet har en fælles interesse i at fange skunkdyrkerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Regningen for den slags, ender jo hos SE, og det vil vi ikke byde vores kunder hverken nu eller fremover. Det betyder ikke, at vi nu skal ud og overvåge vores ejere og kunder. Vi skal derimod hjælpe til, når politiet har brug for det. Og så skal vi sikre, at det bliver mere end almindeligt besværligt fremover, at snyde os, vores kunder og ejere”, forklarer Michael Østergaard, direktør for SE Energinet.

SE er blevet bedre til at opspore tyverierne, hvilket ofte sker i samarbejde med politiet, men i 2014 løb tabet op i 850.000 kroner. Blandt andet har SE installeret målere, som kan opspore usædvanligt forbrug af elektricitet, ligesom energiselskabets montører er blevet bedre til at spotte snyderiet.

Strømtyveriet kan både ske ved, at elmåleren brydes op, så målerskiven ikke kan dreje rundt. Eller, som det ofte sker, ved at de kriminelle tiltvinger sig adgang til et kabelskab og etablerer forsyning uden om måleren, ved hjælp af et kabel fra kabelskabet til den ejendom, hvor skunken bliver dyrket.