Rendbjerghjemmet på forkant med digitale hjælpemidler

3. marts 2015 Gråsten Skrevet af: Ole Kæhler

Aflastningshjemmet Rendbjerg er et ferie- og aflastningstilbud til udviklingshæmmede børn, unge og voksne. Rendbjerghjemmet danner også rammen om en treårig ungdomsuddannelse kaldet STU Rendbjerg/Gråsten. STU betyder ”Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse” og er et tilbud til unge, der ikke kan gennemføre en af de traditionelle ungdomsuddannelser.

Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

STU-eler på Rendbjerghjemmet. Foto: Sønderborg Kommune

STU-eler på Rendbjerghjemmet. Foto: Sønderborg Kommune

Artiklen fortsætter under annoncen

Som på alle andre ungdomsuddannelser er computere, tablets og smartphones ved at blive naturlige undervisningsredskaber og vigtige hjælpemidler for eleverne på STU. De gamle grønne, kridtdrevne skoletavler er afløst af smarte whiteboards, der kan gemme dagens vigtige noter. På Rendbjerghjemmet har de taget et stort skridt videre ind i den digitale tidsalder og er ved at afprøve et nyt program, der hedder ShowMyDay. Det er et planlægningssystem, der hjælper eleverne med at skabe overblik over dagens undervisning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maybritt Kay Hinrichsen, der er leder af STU-uddannelsen på Rendbjerghjemmet, har store forventninger til ShowMyDay.

“Med det her program kan eleverne se dagens skoleskema, og med tiden kommer det også til at indeholde en lang række guidelines eller hjælpemanualer, der viser, hvordan eleverne kan udføre forskellige opgaver. Hjælpemanualerne kan være korte forklaringer, billeder eller en kort tekst, der læses højt”, siger Maybritt Kay Hinrichsen.

Når eleverne har undervisning i bo-træning lærer de om madlavning, rengøring og andre huslige gøremål. På iPaden kan eleverne nu se på deres skoleskema, at de skal gå til køkkenet og lære om madlavning – for eksempel at bage boller – og få hjælp til, hvordan opgaven gribes an.

Artiklen fortsætter under annoncen

På samme måde kan ShowMyDay bruges på elevens smartphone. Det kan være en vejledning i at tage en bus, lave kaffe, smøre madpakke, vaske tøj og meget mere.

Teknikken med i praktik

I løbet af STU-uddannelsen er eleverne i praktik flere gange. Det foregår enten på et af de beskyttede værksteder i Sønderborg Kommune eller på en virksomhed. ShowMyDay vil også kunne bruges som digital vejledning, når arbejdsopgaverne i praktikforløbet skal udføres.

STU Rendbjerg/Gråsten samarbejder med Living Lab i Vollerup om, hvordan ShowMyDay bedst bruges

Artiklen fortsætter under annoncen

STU-elever. Foto: Sønderborg Kommune

STU-elever. Foto: Sønderborg Kommune

“Living Lab er Sønderborg Kommunes hverdagslaboratorium for udvikling og afprøvning af velfærdsteknologiske hjælpemidler. De ved en masse om brugervenlighed og har mulighed for at vurdere om programmet kan bruges i andre sammenhænge. Det kan være demente borgere, der har brug for hjælp til at udføre simple opgaver eller ældre, der har brug for en påmindelse om at tage den daglige medicin. Vi samarbejder også med A-huset, der er vores aflastningsafdeling for borgere med autisme eller ADHD. Et pilotprojekt skal vise, om ShowMyDay kan hjælpe med at strukturere hele døgnet for nogle af vores elever”, fortæller Maybritt Kay Hinrichsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De første erfaringer er gode, og når dette skoleår er slut, tages der stilling til, om ShowMyDay fremover skal være et fast og naturligt tilbud til eleverne på STU-uddannelsen på Rendbjerghjemmet.

Alt tyder på, at det bliver tilfældet.

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...