En ny lov om bedre beskyttelse af drikkevandsboringer trådte i kraft den 1. juli i år. Loven betyder, at de lodsejere, der ikke har indgået en frivillig aftale om beskyttelse af områder ved drikkevandsboringer inden den 31. december, skal have et påbud om sprøjtestop fra kommunen senest den 1. marts i det kommende år.
I Sønderborg Kommune går det langsomt med at få lavet aftaler om sprøjtestop med de lokale drikkevandsboringer, som SønderborgNYT skrev tidligere på ugen.
“Kravet som kommunen skal leve op til, det er at have givet påbud seneste den 1. marts 2025. Den opgave må forvaltningen først begynde på den 1. januar 2025, hvilket giver os en kort tidshorisont til at løse en stor opgave. Hvorvidt forvaltningen kan nå det for alle lodsejere, kan jeg ikke svare på lige nu, men vi følger opgaven tæt og arbejder på at nå det”, siger forvaltningsdirektør Sille Marcussen Dall til SønderborgNYT.
“Forhandlingerne om frivillige aftaler fortages mellem lodsejer og vandværk. Aftalerne godkendes hos forvaltningen og forvaltningen har bistået med kort, informationer og tinglysning af aftaler. Der mangler fortsat aftaler i kommunen, som også er blevet forsinket af, at Skat afviste skattefriheden på erstatningerne, hvilket gjorde, at der skulle træffes en beslutning i Byrådet i sommers”, siger hun videre.
“Det har gjort det nødvendigt at lave nye kontrakter og det arbejde er i gang, men det er vanskeliggjort af den tvivl, som Skats beslutning har medført”.
Der er en række vandværker indenfor Sønderborgs kommunegrænse og her ejer Sonfor fem af dem.
“Vi har vandværkerne i Mjangdam, Rønsdam, Huholt, Gråsten og Havnbjerg og i alt er der 19 drikkevandsboringer”, siger Sonfor-direktør Christian Udby til SønderborgNYT.
SONFOR har en aftale med lodsjerne tæt på de 14 af boringerne og så er der to boringer, som lukkes ned.
“Ved de sidste tre boringer venter vi på, at kommunen kommer med et påbud om sprøjteforbud efter nytår og så er de også sikret”, siger direktøren.