SDU-forsker får millioner til udviklingen af stabile organiske solceller

13. december 2022 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Hvad har solceller og mayonnaise til fælles? Og nej, det er ikke begyndelsen på en dårlig joke. Det er kort sagt, hvad Vida Engmann fra Det Tekniske Fakultet på SDU og hendes forskningsteam skal finde ud af.

Vida Engmann er lektor ved Mads Clausen Instituttet i Sønderborg og har modtaget en bevilling på lidt over seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at løse én af de største udfordringer inden for forskning i organiske solceller.

Organiske solceller kan meget vel revolutionere vores energisektor. De er meget billigere og nemmere at producere i store mængder end traditionelle siliciumbaserede solceller, de indeholder ingen giftige eller sjældne materialer, og de kan printes i ultratynde, fleksible og gennemsigtige ark og derfor sættes i vinduer eller beklæde hele bygninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men der er et problem.

“For at lave de organiske solceller skal vi blande to typer materialer, og denne blanding er ikke særlig stabil. Det er det, vi håber at løse”, forklarer Vida Engmann.

“Man kan sammenligne det med mayonnaise: De vandige dele af ægget og olien kan faktisk ikke blandes, men på grund af et molekyle, der hedder lecithin i blommen, bliver de alligevel blandbare. Vi skal finde noget lignende, der virker i solceller”.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...