Semifinale i Universe – hvem skal løbe med titlen som årets Unge Forsker?

1. marts 2023 Nordborg Skrevet af: Redaktion

61 af regionens skarpeste unge forskertalenter tørner sammen på mandag i Universe, hvor den syddanske semifinale for Unge Forskere finder sted.

Årets syddanske semifinalister kommer fra Nordborg Slots Efterskole, Erritsø Fælleskole, Løgumkloster Efterskole, Sydvestjyllands Efterskole, Fredericia Realskole, Vejle Tekniske Gymnasium, Fredericia Gymnasium og Rosborg Gymnasium & HF.

Deltagerne er udtaget på grund af deres gode idéer og kvaliteten og potentialet i deres science-projekter. På dagen konkurrerer gymnasieeleverne om at slippe gennem juryens nåleøje og blive udpeget til den store nationale finale i København i april, hvor chancen for store pengepræmier og deltagelse i internationale konkurrencer venter, skriver arrangøren, Astra, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De 61 elever fra syddanske folkeskoler og gymnasier har udviklet projekter inden for tre naturvidenskabelige kategorier Technology, Life Science og Physical Science. Projekttitlerne er så forskellige som: Dæmpning af trafikstøj, genanvendelse af tyggegummi og alternativer til træpillen. Vinderne bliver de elever, der har lavet de sejeste og mest lovende science-projekter, og som kan præsentere projekterne mest overbevisende for juryen.

Måneders krævende forberedelse

Artiklen fortsætter under annoncen

Ingen af eleverne er på nogen måde kommet sovende til den nordjyske semifinale. Forud ligger måneders arbejde med at idéudvikle, researche, lave forsøg, teste, udarbejde modeller og prototyper, lave posters og videopitch og skrive rapport. Idéerne til projekterne og udviklingen af dem kommer fra eleverne selv.

”Det er overvældende, ja næsten rørende, at de unge ikke har mistet kampgejsten i en tid, hvor nyhederne bugner af krise og krig. De unge mennesker arbejder engageret og vedholdende for at opfinde og udvikle løsninger på store og små problemer. Det er deres fantastiske idéer og deres innovationskraft, der giver håb for fremtiden”, siger programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun understreger, at det i Unge Forskere-konkurrencen handler om engagement, nysgerrighed og lysten til at finde svar, snarere end karakterræs.

”Den helt store forskel er, at eleverne brænder for deres idéer, at de er nysgerrige og har lyst til at arbejde med deres eget projekt. Det kan give nogle elever gejsten tilbage i en skole, der måske ikke altid tilgodeser den enkelte elevs personlighed. Projektet er et åndehul, en mulighed for at fordybe sig i noget, der måske kan gøre en forskel”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så dygtige som muligt

Unge Forskere er en årligt tilbagevendende national talentkonkurrence. Den arrangeres af Danmarks nationale naturfagscenter, Astra. Målet er at alle skal blive så dygtige som de kan – også de mest talentfulde – indenfor Science, Technology, Engineering and Mathematics).

På dagen står i alt 20 juniorprojekter og 19 seniorprojekter klar i Universe. Eleverne, som er i grupper på op til tre, har deres egen stand, de skal medbringe en videnskabelig poster og lave en præsentation for juryen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De 20 bedste projekter går videre til den nationale finale ved Science EXPO i Øksnehallen i København fra den 23. – 25. april. Her skal de konkurrere med andre unge forskertalenter fra hele Danmark om titlen som årets Unge Forsker.

18. juli 2024 Augustenborg, Samfund

Bosted har fået bugt med magt og tvang

18. juli 2024 Augustenborg

På det socialpsykiatriske botilbud, Hertughaven, i Augustenborg var op mod ti tvangsindlæggelser hver måned, et højt antal magtanvendelser og konflikter – nu er magt og tvang er minimeret, høj faglighed og beboerinddragelse er i fokus – og den regionale psykiatri er en vigtig samarbejdspartner i hverdagen, skriver Socialpædagogerne. ”Vi har sat ind på flere parametre. […]

Læs mere...