SF: Der skal gøres noget ved Sønderborgs giftgrunde

3. juni 2015 Sundeved

Folketingsmedlem Karina Lorentzen, SF, skriver:

Op til flere grunde  i Syd- og Sønderjylland er registreret som stor jordforurening. Det gælder desværre også i Sønderborg Kommune, hvor der lurer ubehagelige overraskelser i undergrunden som følge af tidligere losseplads ved Himmark Strand og maskinindustri ved Danfoss. I den forurenede undergrund har man fundet flere klorerede opløsningsmidler og også olieprodukter, som er en meget stor trussel for ikke mindst grundvand.

Karina Lorentzen vil have gjort noget ved Sønderborgs giftgrunde.

Karina Lorentzen vil have gjort noget ved Sønderborgs giftgrunde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi er nødt til at tage fortidens synder alvorligt, da de truer vores natur, sundhed og ikke mindst grundvand, som vi skal sikre, forbliver så rent som muligt. Der er heller ingen der har lyst til at være nabo til giftgrunde, da det skaber utryghed.

Der er derfor brug for en meget mere målrettet indsats i forhold til at få oprenset de grunde, der er alarmerende giftige. I dag er det regionernes ansvar at oprense grundene, men med den nuværende prioritering vil det tage næsten 40 år at få renset alle grundene fri for giftstoffer. I SF mener vi, at det skal meget hurtigere, da 40 år er meget lang tid. Der er ingen samfundsøkonomisk gevinst ved at udsætte oprydningen, og så er det alt for risikabelt for vores natur og fødekæde.

Artiklen fortsætter under annoncen

SF arbejder derfor for at oprette en fond på 185 mio. kr., som skal finansieres af skatteindtægterne fra det forventede salg af Cheminova. Regionerne vil derved få godtgjort halvdelen af udgiften til oprensning, mens de kan låne sig til den resterende halvdel. Samtidig skal der laves en oprensningsplan, så alle forurenede grunde er renset i 2025. Det er vigtigt for os selv og vore fremtids generationer, at vi værner om vores miljø.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. juli 2021 Erhverv, Sønderborg

Snart kommer der nye cyklister på veje og stier

28. juli 2021 Erhverv

Skolestart er ensbetydende med nye cyklister på veje og stier i Sønderborg. Loven tillader seks-årige børn at køre selv, men kender dit barn færdselsreglerne godt nok? Kan det manøvrere cyklen 100 procent, og har det overhovedet det rigtige udstyr? “Først af alt skal man sørge for, at ens barn har en god cykel, hvor der […]

Læs mere...