Shamwari – Travel Alott tilbyder en oplevelse for livet

17. juli 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Mine måneder i Shamwari blev en oplevelse for livet. Jeg elsker dyr og naturen og netop i Shamwari fik jeg lov til – ikke bare at komme helt tæt – men også at få fingrene ned i tingene.

Nina Hedegaard fik set en giraf med unge.

Nina Hedegaard fik set en giraf med unge.

Artiklen fortsætter under annoncen

På udkig efter dyrene.

På udkig efter dyrene.

 

Siger Nina Hedegaard fra Padborg, der i foråret er vendt hjem fra sit livs rejse, hvor hun gennem tre måneder kom helt ind på livet af de vilde dyr i Afrika.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det med at komme helt tæt skyldes, at Nina Hedegaard havde fundet Travel Alott på nettet.

– Min første tanke var, at jeg nok ville til New Zealand og arbejde med heste. Mit mål var et break i hverdagene og oplevelser med dyr, siger Nina Hedegaard. Men hendes rejse blev helt anderledes.

– Jeg havde en samtale med en af konsulenterne fra Travel Alott og så var der ligesom kun én rigtig rejse for mig, siger hun.

– Du skal da til Afrika og opleve arbejdet med vilde dyr, sagde konsulenten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nina Hedegaard så pludselig sig selv på savannen og det billede var helt rigtigt.

Det er på ingen måde tilfældigt, at Nina Hedegaard endte med at rejse til Afrika.

– Vi har samtaler med hver enkelt af vores rejsende. For os er det vigtigt at få afstemt forventningerne, siger Joan Lott Carlsen, som er ejer af Travel Alott i Sønderborg.

Oplevelser for livet

Langt de fleste kan forestille sig, at dét at have flere måneder tæt på de vilde og nogle gange farlige dyr, giver nogle lærerige oplevelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nina Hedegaard var heldig og fik taget et billede af en leopard.

Nina Hedegaard var heldig og fik taget et billede af en leopard.

Nina Hedegaard står til venstre på billedet.

Nina Hedegaard står til venstre på billedet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Jeg lærte hurtigt at holde ro på mig selv. Hvis ikke der er styr på dét, der kører i hovedet i pressede situationer, så kan det gå galt, siger Nina Hedegaard. Og selvfølgelig er en del af de vilde dyr livsfarlige – men det er trafikken herhjemme også.

– Nina Hedegaard følte sig på intet tidspunkt utryg under sin rejse. Vi sørger for, at vores gæster bliver hentet i lufthavnen og fragtet frem til det sted, hvor de skal opholde sig, siger Joan Lott Carlsen. Der er ingen, der risikerer at skulle fare rundt og lede efter deres opholdssted i Afrika eller på de andre rejsemål, som er på hylderne hos Travel Alott.

Big Five

– På savannen lærer man at forholde sig til det, der er lige nu og jeg har set løver. Vi fulgte i en periode en flok med unger. Jeg så også elefanter og de er altid sjove. Jeg kom tæt på giraffer, vandbøfler, flodheste, sorte og hvide næsehorn, siger Nina Hedegaard. Den største oplevelse er måske den, hvor hun så en leopard.

– Leoparder hører til de sjældne og så det bliver ikke lettere af, at de er meget sky, siger hun.

Elefanter er altid underholdende.

Elefanter er altid underholdende.

 

De vilde dyr kommer og går, som det passer dem. Man kan ikke planlægge, hvor, hvornår og i hvilken rækkefølge, de skal opleves.

Tingene sker, når de sker.

Hvis du er heldig med at være på rette sted på rette tidspunkt, så oplever du det vilde liv helt tæt på..

Arbejds-rejse

Nina Hedegaard tog den lange rejse til Afrika for at arbejde og opleve. Samle oplevelser for livet. Og det er netop de oplevelser, hvor man rejser ud i verden for at arbejde frivillgt, der er ét af specialerne hos Travel Alott.

Nina Hedegaard var med, når løver skulle bedøves og tjekkes eller behandles.

Nina Hedegaard var med, når løver skulle bedøves og tjekkes eller behandles.

– Det er en god måde at rejse på, fordi man får hænderne ned i tingene og ser ikke bare alt på afstand, siger hun. Arbejdet på savannen består blandt andet i at vedligeholde veje, når de skylles væk.

– Under opholdet kan vi også risikere at blive vækket midt om natten, fordi vi skal ud og finde en løve, der skal bedøves – eller måske for at nå andre dyr, der skal registreres. Vilde dyr er der, når de er der, siger hun. Målet for de store reservater er at sikre, der altid vil være vilde dyr i Afrika og derfor er det vigtigt at følge med i, hvor mange og hvor de er og selvfølgelig sikre, at de har det godt.

– Andre fra holdet var med til at indfange vilde dyr, der skulle sælges på auktioner. Det sker af to grunde. Der skal penge i kassen og nyt DNA ind i arvemassen, siger Nina Hedegaard. Når reservaterne køber dyr fra hinanden, så undgår man indavlens store problemer.

Nina Hedegaard tog også Rangeruddannelsen under sit ophold. Med den uddannelse kan hun guide gæster rundt på savannen. Og den unge kvinde er slet ikke i tvivl om, at hun kommer til Shamwari igen.

– Jeg ved ikke, hvornår det bliver. Men jeg skal tilbage. Med i den nye drøm er også at tage turen tværs over Afrika fra Port Elisabeth til Cape Town, siger Nina Hedegaard.

Det er ikke charterrejser, man finder hos Travel Alott, men rejser, som gør deltagerne klogere på verden og ikke mindst sig selv.

– Vi oplever, at de unge, der rejser med os, virkeligt udvikler sig, siger Joan Lott Carlsen. Dét, at den unge står i et fremmed land og skal finde sin plads i et fællesskab, hvor sproget er engelsk, er i sig selv udviklende. Og det skader bestemt ikke, at der er både krav og forventninger fra det sted, hvor den unge skal opholde sig.

– Det gør, at den unge oplever sig selv som en vigtig del af en helhed.

Mandage er skiftedage

På mandage kommer der nye til lejrene på savannen og andre rejser derfra.

Nina Hedegaard vil til Shamwari igen - og som Ranger kan hun køre andre gæster rundt og vise de fascinerende dyr frem.

Nina Hedegaard vil til Shamwari igen – og som Ranger kan hun køre andre gæster rundt og vise de fascinerende dyr frem.

– De yngste, jeg mødte, var 18 år og den ældste 63 år. Så det viser jo, at uanset alder, så er det muligt at komme helt ind under huden på det vilde Afrika, som de fleste bare ser på Animal Planet, siger Nina Hedegaard.

Nina Hedegaard brugte omkring 50.000 kroner på sit livs eventyr og det synes hun ikke er dyrt – og faktisk er det ikke flere penge end det koster i samme antal måneder at tage en række ugekurser på de hjemlige højskoler.

– Vores rejser koster en del, men det er også rejser for livet, siger Joan Lott. Prisen er også en af grundene til, at hun og hendes ansatte gør rigtigt meget ud af, at forventningerne afstemmes, så de unge føler, de får fuld valuta for pengene.

Hjerte-skærende

At livet på savannen er barsk, kan Nina Hedegaard bevidne. Hos en lille løvefamilie oplevede hun noget hjerteskærende:

– En løve med sultne unger havde nedlagt et lille vortesvin og det betød, at der ikke var mad nok til, at hendes sultne unger fik noget. De lå bare og stirrede på byttet, der blev mindre og mindre og til sidst var væk.

– Men sådan er det i Afrika. Ting sker og det skal man acceptere. Det er umuligt at gøre noget ved det, siger Nna Hedegaard.

Se viften med mulighder fra Travel Alott HER