Skolerne i Dybbøl, Gråsten og Hørup skal spare millioner

10. maj 2019 Uddannelse Skrevet af: Michael Kjær

Fremover skal de store skoler aflevere penge til de mindre skoler i Sønderborg Kommune, hvis ellers Byrådet vælger at følge et enigt Børne- og Uddannelsesudvalg, der onsdag vedtog en ny model for tildeling af penge til kommunens skoler.

Særligt tre skoler bliver ramt af den nye tildelingsmodel. Det drejer sig om Dybbøl-Skolen, Hørup Centralskole og Gråsten Skole der alle skal finde besparelser på lidt over en million kroner på hver skole. Det fremgår af et bilag til referatet af onsdagens møde i børne- og uddannelsesudvalget, som blev offentliggjort torsdag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dybbøl-Skolen skal spare 1.236.169 kroner svarende til 3,1 procent, Hørup Centralskole skal spare 1.021.214 kroner svarende til 2,7 procent og Gråsten Skole skal spare 1.006.208 kroner svarende til 3,9 procent. Også Humlehøj-Skolen bliver hårdt ramt med en nedgang i tildelingsbeløbet på 815.261 kroner svarende til 5,2 procent.

En svær, men nødvendig opgave

Byrådsmedlem Didde Lauritzen fra Socialdemokratiet, som også sidder i Børne- og Uddannelsesudvalget, fortæller at det har været en svær, men nødvendig opgave:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Man er aldrig glad for at skulle aflevere penge fra et i forvejen presset budget, det er jeg helt klar over og jeg anerkender fuldt ud de frustrationer det vil udløse. Men vores 17 skoler, skolebestyrelser og skoleledere samt faglige organisationer, er gået enormt konstruktivt ind i den her proces og indenfor de rammer, vi har, synes jeg faktisk at vi er nået frem til en mere fair fordeling af pengene,” skriver Didde Lauritzen på Facebook torsdag aften.

Flere skoler mister også penge

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover skolerne i Dybbøl, Gråsten, Hørup og Humlehøj-Skolen bliver der også færre penge til Ulkebøl Skole (-658.429 kroner svarende til -2,1 procent), Nybøl Skole (-517.592 kroner svarende til 6,8 procent), Nydamskolen (-489.596 kroner svarende til 1,7 procent), Sønderskov-Skolen (-196.386 kroner svarende til 0,5 procent), Rinkenæs Skole (-179.305 kroner svarende til 6,4 procent) og Ahlmann-Skolen (-177.593 kroner svarende til 0,7  procent).

Artiklen fortsætter under annoncen

Samlet set spares der omkring 3,8 millioner kroner på den nye tildelingsmodel, svarende til en samlet besparelse på 1,0 procent.

Her kommer der flere penge  

Det er særligt de mindre skoler der får tilført ekstra penge med den nye tildelingsmodel, hvor topscoeren er Nordals Skolen der står til at få ekstra 606.020 kroner, svarende til 3,5 procent.

Også Nørreskov-Skolen kan glæde sig over flere penge til undervisningen med ekstra 575.842 kroner, svarende til en forøgelse på 4,6% i forhold til i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Augustenborg Skole kan glæde sig over 378.837 kroner ekstra svarende til 1,8 procent Fryndesholm Skole får 378.786 kroner mere at drive skole for, en forøgelse på 6,5procent, Lysabild Skole får ekstra 350.377 kroner, svarende til 4,7 procent og Broager Skole får 154.023 kroner ekstra svarende til 1,0 procent.

Ungecentret kan glæde sig over en øgning på 52.809 kroner svarende til 1,2 procent.

Torsdag sagde Claus Klaris, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget:

”Man kan sige, at vi præsenterer en ny tildelingsmodel, som er en nulløsning, altså hvor vi bevarer niveauet, men hvor vi i højere grad prioriterer tildelingen af penge efter behov. Men jeg vil også understrege, at der er tale om en proces og at processen ikke er slut endnu. Den indeholder også evalueringer.”

I dag får skolerne tildelt penge pr. elev, men med den nye tildelingsmodel får skolerne et beløb til den løbende drift pr. klasse hvilket giver flere penge til særligt de mindre skoler.

Inden den nye tildelingsmodel kan træde i kraft skal Byrådet godkende forslaget.

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...