Sønderjyllands Symfoniorkester opfører Mozartz Kroningsmesse

27. oktober 2020 Kultur

Mozarts Kroningsmesse erstatter Beethovens Missa Solemnis i en corona-tid. Musikken spiller i Alsion torsdag og fredag klokken 20.00. Koncerten fredag er udsolgt og der er kun få billetter til torsdag.

I de måneder, hvor der var et generelt syngeforbud for kor, stod det hurtigt klart for dirigent og korleder Matthias Janz, at symfoniorkestrets planlagte opførelser af Beethovens Missa Solemnis ikke ville kunne gennemføres.

”Selv med de nugældende hygiejne- og afstandsregler ville det være utænkeligt at opføre et værk, hvor der normalt vil være op mod 200 medvirkende på scenen”, siger Matthias Janz i en pressemeddelelse.

I overvejelserne om et muligt alternativt program faldt opmærksomheden hurtigt på Mozarts festlige Krönungsmesse – den mestkendte og hyppigt opførte messe, skriver Sønderjyllands Symfoniorkester.

Det alternative program byder blandt andre værker også på Beethovens store værk: Ah! Perfido for sopran og orkester, et værk som Matthias Janz værdsætter særligt højt.

”Recitativets tekst er af den kejserlige hofdigter Pietro Metastasio og skildrer en dramatisk hændelse i den græske mytologi: Deidamia, som er blevet forladt af Achilles, veksler mellem udsigtsløs afskedssmerte og voldsom vrede”.

”Ud af denne blanding af modstridende følelser skaber Beethoven en overordentlig spændende scene, som er kendetegnet ved talrige temposkift, dynamiske kontraster og en farverig instrumentering.

Værket blev uropført i Leipzig i november 1796 med den berømte sangerinde Josepha Duschek, der var en af Mozarts venner, som sopran”, forklarer dirigenten.

”Ah! Perfido, opus 65 er den eneste af Beethovens arier, der har opnået en fast plads i de store sopraners repertoire”, fortæller Matthias Janz videre.

30 år gammelt samarbejde varer ved

Samarbejdet mellem Sønderjyllands Symfoniorkester og Matthias Janz har varet i mere end 30 år og har budt på mange store oplevelser.

Han mindes med glæde vidunderlige, men også kulturpolitisk set vigtige, koncerter som for eksempel opførelsen af Benjamin Brittens War requiem til markering af 50-året for 2.

Artiklen fortsætter under annoncen

Verdenskrigs afslutning i maj 1995, opførelsen af Johannes Brahms’ Deutsches Requiem i anledning af tildelingen af Brahms-prisen i 2013, flere transmissioner i Danmarks Radio og opførelsen af Robert Schumanns Faust-scener i Lübeck i 2018 som led i Schleswig-Holstein Musikfestival og med den verdensberømte skuespiller Klaus Maria Brandauer som recitator for blot at nævne nogle få.

”Jeg glæder mig meget til at fortsætte samarbejdet med Symphonischer Chor Hamburg, Flensburger Bach-Chor og Sønderjyllands Symfoniorkester”, siger Matthias Janz.

Du finder koncertbilletter på symfoniorkestrets hjemmeside..

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
22. april 2021 Erhverv, Gråsten

Biogas: Kommunen vidste Nature Energy var i gang med at bygge i Kværs

22. april 2021 Erhverv

Tine Brodersen er med i gruppen ‘Nej tak til biogasanlæg i Kværs’ og hun undrer sig over, at Sønderborg Kommune ikke forlængst har stoppet biogas-byggeriet. Det skete først onsdag og det var efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet havde fejet Sønderborg Kommunes miljøgodkendelse og VVM-tilladelse af bordet. “Det er jo ikke fordi, forvaltningen ikke har vidst, […]

Læs mere...