Stormflod: Kunder ved Gråsten kyst kan fortsat ikke komme af med spildevand

23. oktober 2023 Gråsten Skrevet af: Ole Kæhler

SONFOR arbejder fortsat på højtryk for at få pumpestationerne ved Gråsten kyst, herunder Brusnæs, Sandager og Vemmingbund op at køre igen, de virker på nuværende tidspunkt ikke. Derfor beder SONFOR kunderne i nævnte områder fortsat at spare på vandet, da spildevandet fra kloakkerne ikke når til renseanlægget. Det betyder, at der er større risiko for spildevand i kundernes kælder eller på terræn.

Alle pumpestationer på Als kører, så der kan kunderne komme af med spildevandet igen.

Artiklen fortsætter under annoncen

SONFOR vil meget gerne høre fra de kunder, som bor på Als, hvis de oplever problemer med kloakken, eller har oversvømmelse med spildevand i hjemmet.

Hvis du har spildevand – ikke saltvand – på stueetage eller på terrænniveau, skal du kontakte SONFOR kundeservice, som kan hjælpe dig videre.

Hvis du har spildevand i kælderen, skal du kontakte dit forsikringsselskab. De kan hjælpe dig videre med dine muligheder angående skader og evt. erstatninger. SONFOR hører gerne fra dig, hvis du har spildevand i kælderen, da de registrerer henvendelserne i deres system. Oversvømmelsen kan nemlig skyldes en forstoppelse et sted i SONFORs system, men de kan også bruge data til at forbedre deres systemer til en anden gang.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores spildevandsystemer vil være ustabile i flere måneder frem, skriver SONFOR i en pressemeddelelse.

SONFOR arbejder på højtryk, og deres første prioritet er nemlig at få alle pumpestationerne op at køre igen. Derfor beder de om arbejdsro på vejene og opfordrer kunderne til at tage kontakt til SONFORs kundeservice, hvis der er spørgsmål eller tvivl.

Pumpesystemerne er fortsat ustabile – for eksempel kører de flere steder manuelt. Efter alle pumpestationer er oppe at køre igen, vil SONFOR arbejde på at optimere dem. Dog ses der flere måneder ind, før pumpestationerne kører optimalt, da flere af pumpestationerne er blevet skadet af saltvandet, og der kan sætte følgeskader ind.

Artiklen fortsætter under annoncen

For at blive informeret om vigtige driftsinformationer via sms, opfordrer SONFOR alle borgere i Sønderborg Kommune at tilmelde sig deres beredskabsalarm på sonfor.dk

Hvad kan du hjælpe med?

Løft ikke kloakdækslet for saltvand, det vil forsvinde over tid

Har du fortsat oversvømmelse på din vej er det vigtigt, at du ikke løfter kloakdækslet. Hvis du løfter dækslet, vil alt saltvandet nemlig strømme ned og belaste kloaksystemet og renseanlægget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Saltvand må ikke komme i vejristen

Har du fået havvand på din grund, må det ikke komme i risten, da saltvandet kan skade pumpestationerne og renseanlæg. Afvent derfor – vandet vil forsvinde af sig selv.

Affald fra stormfloden skal sorteres

Stormfloden har resulteret i forskellige former for affald. Nogle kunder har fået tang og andet affald på deres grund, og nogle har i forbindelse med strømafbrydelse affald fra køleskab.

Tang kan du aflevere på SONFORs genbrugspladser til Haveaffald – vær opmærksom på, at tangen skal være fri for sten og andet affald.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du affald fra køleskabet, skal du sortere dette, som du plejer. Er dine beholdere fyldt, kan du i SONFORs kundeservice eller genbrugsbutikker købe ekstra sække, som du kan bruge til det affald, du har for meget af.

Containere kan ikke afleveres på genbrugspladsen

Har du bestilt en stor container oprydning efter stormfloden, skal du være opmærksom på, at du ikke har mulighed for at aflevere denne på genbrugspladserne. Det er vognmanden, der skal hjælpe dig med at afskaffe indholdet.

SONFOR har forberedt sig til stormfloden og evaluerer og forbedrer

I SONFOR har de forberedt sig så godt som muligt forud for stormfloden, hvor de blandt andet har tilrettet deres systemer, til bedre at kunne klare de øget mængder vand. Det har været en stor indsats fra SONFORs medarbejdere, hvor mange afdelinger har bidraget. Næste skridt er nu at få løst de sidste udfordringer, så SONFORs systemer endnu engang fungerer optimalt, og de arbejder på at forbedre deres systemer.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...