STU kompetence-beviser er en skændsel

4. oktober 2014 Uncategorized

Af Peter Christensen, Landsforeningen Ligeværd

Et STU kompetencebevis skal indeholde en beskrivelse af de opnåede kompetencer. De unge skal også i god tid indkaldes til en samtale. Det er åbenbart ikke alle kommuner, der tager de dele af loven alvorligt.

Forældre til unge på STU i Sønderborg er vrede. Mildest talt.

Leif Thomassen kalder det kompetencebevis, hans datter har fået fra Sønderborg Kommune for en skændsel.

Leif Thomassen kalder det kompetencebevis, hans datter har fået fra Sønderborg Kommune for en skændsel.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en skændsel mod vores unge. De her unge skal have noget de kan være stolte og de kan bruge. Kompetencebeviset fra Sønderborg Kommune er ikke mere værd end bagsiden af en rudekuvert”, siger Leif Thomassen, far til en ung, der har modtaget et intetsigende kompetencebevis.

Kompetencebeviset indeholder intet andet end den unges navn, STU’ens varighed, afslutningsdato samt underskrift fra kommunen.

Om end beviset er trykt på et fint stykke trykt karton og lagt i et omslag, er det himmelråbende langt fra lovens ord om kompetencebevis på STU:

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved ungdomsuddannelsens afslutning sørger kommunalbestyrelsen for, at der udstedes et kompetencepapir til den unge. Hvis den unge afbryder ungdomsuddannelsen, skal der ligeledes udstedes et kompetencepapir for de dele af uddannelsen, som den unge har færdiggjort. Forinden kompetencepapiret udstedes, sørger kommunalbestyrelsen for, at den unge indkaldes til en samtale om, hvordan uddannelsen er forløbet. Indkaldelse til samtalen skal normalt finde sted senest 14 dage efter, at uddannelsen er afsluttet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis den unge ønsker det, kan den unge under samtalen bistås af forældre eller værge eller andre personer, som den unge har tillid til. Kompetencepapiret skal blandt andet indeholde en beskrivelse af de opnåede kompetencer samt en vurdering af den unges opfyldelse af målene for hele uddannelsen og for de enkelte uddannelsesdele.ligeværd

Artiklen fortsætter under annoncen

Direkte adspurgt svarer Leif Thomassen på spørgsmålet om, han vil klage over kompetencebeviset fra Sønderborg Kommune:

“Det kan du regne med jeg vil”.

Leif Thomassens tilfælde er ikke enestående. Datteren til formanden for Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg, Jørn Thrane, sidder ligeledes med et kompetencebevis så intetsigende, at det lige så vel kunne være blankt. Ganske vist indeholder omslaget en fyldestgørende beskrivelse af opholdet og udviklingen fra STU-udbyderen, men selve kompetencebeviset fra kommunen er gabende tomt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg begriber ikke, at de vil være det bekendt over for de unge. De bliver end ikke indkaldt til den samtale, evt. med bisidder, som de har ret til, siger Jørn Thrane om hans datters kompetencebevis.

“Jeg mener ikke de overholder de forpligtelser, som bekendtgørelsen giver dem”

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. oktober 2023 Kultur, Sønderborg

Oplev nattestemning som i 1864 på Dybbøl Banke

4. oktober 2023 Kultur

Natten sænker sig over slagmarken, og alt er tyst som i graven. I skanser og løbegrave kryber de trætte soldater sammen, men officererne sørger for, at vagten ikke sover. For i ly af mørket kan fjenden snige sig frem. Krig føres i alle 24 timer i døgnet, men nattens strabadser kan være svære at sætte […]

Læs mere...