Tre Forskerspirer fra Statsskolen skal i konkurrence på Københavns Universitet

22. november 2019 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

Tre ud af 12 nominerede elever til national Forskerspirer-konkurrence er fra Sønderborg Statsskole. Emnerne spænder vidt: P-piller til mænd, placebosøvn og indskolingselevers brug af sønderjysk.

Forskerspirer er en landsdækkende konkurrence, som København og Århus Universiteter afvikler hvert år for gymnasie- og HF-elever. Elever skal selv udarbejde et forslag til et forskningsprojekt.
12 elever fra hele landet har fået deres projekt nomineret til den afsluttende konkurrence, der finder sted på tirsdag i Festsalen på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Maria B. Gaarde har fordybet sig i emnet søvn, der ifølge hende selv er meget opppe i tiden.

“Kan vi påvirkes til at tro, vi har haft en bedre søvn end vi gentlig har?”, spurgte hun sig selv.

“God søvn er vigtig for livskvaliteten og kan vi få en placeboeffekt af at tro, vi har sovet rigtigt godt, så vil det kunne gavne rigtigt mange mennesker”, siger Maria B. Gaarde til SønderborgNYT.

Maria B. Gaarde har haft forsøgspersoner hjemme og overnatte.

“Men der skal jo laves rigtige test af nogle mennesker i hvide kitler”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Synnejysk

Liv Richelsen Juhl taler selv rigsdansk i hverdagen, men kan sagtens slå over i synnejysk.

“Jeg arbejder på at finde ud af, om det vil ha’ betydning for den sønderjykse dialekt, hvis børn i indskolingen taler ‘synnejysk’, så vi holder fast i sproget og det fællesskab, som det giver os”, siger Liv Richelsen Juhl. Hun mener, at netop dialekter er en vigtig del af dansk kultur.

Liv Richelsen har – ligesom de to øvrige forskerspirer fra Statsskolen – været i kontakt med en ekspert.

Artiklen fortsætter under annoncen

” Der sidder en forsker på Københavns Universitet, som er i gang med at se på det sønderjyske sprog og hende har jeg talt med”, siger Liv Richelsen Juhl.

P-piller til mænd

Kristine Due Hammershøy er i gang med at undersøge om man kan hæmme GRTH-enzymet, som er en del af sædproduktionen og måske udvikle en p-pille til mænd.

“Det er ikke alle kvinder, der kan tage p-piller, så kan der udvikles en præventionspille til mænd, så vil det jo være fint for mange parforhold”, siger Kirstine Due Hammerhøy og fortæller videre, at da hun hørte om projektet for forskerspirer, syntes hun, det lød rigtigt spændende:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er måske noget jeg vil arbejde med senere i livet”, siger hun.

Forskerspirer er for alle

De tre 3.g’ere fortæller, at Forskerspirer er for alle, der har mod på at lave en større opgave frivilligt – og ikke forbeholdt de klogeste af de kloge.

“Man skal springe ud i det, fordi man har lyst”, siger de.

Det er ikke nyt, man bliver klogere af at sætte sig grundigt ind i et emne.

“Og det har vi virkelig gjort”, siger Kristine Due Hammershøy.

Maria B. Gaarde siger, at det har været fedt med en anderldes opgave og også at møde unge fra andre gymnasier, der også kan li’ at fordybe sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Undervejs i Forskerspirer har vi fået rigtigt mange værktøjer i kufferten og dem kan vi få stor gavn af fremover”, siger Liv Richelsen.

Maria B. Gaarde synes også, der er glimrende at være med i Forskerspirer.

“Inden vi gik i gang tænkte jeg, at det nok ikke lige var noget for mig, men det viste det sig at være. Det har været både udfordrende og sjovt. Altså finder man ud af, om forskning er spændende eller ikke – og uanset om man synes det ene eller det andet, så er det jo nyttig viden”.

Stolt rektor

”Jeg er stolt over at tre af vores elever er blevet så flot placeret i en national konkurrence. På Sønderborg Statsskole investerer vi i at give særligt dygtige og initiativrige elever en mulighed for at få ekstra faglige udfordringer.
Jeg synes de meget forskellige emner også er et godt billede på den brede pallette af fag og forskellige studieretninger, som vi tilbyder på Sønderborg Statsskole: Det er lige fra naturvidenskab over samfundsfag til sprog”, siger rektor Ole Kamp Hansen og fortsætter:

For eksempel har vi, som noget nyt, netop lanceret en ’super-sproglig’ studieretning med spansk, engelsk og latin. Vi har også en studieretning med musik.”

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...