Trimatic Automation finpudsede Danfoss’ arvesølv

4. november 2020 Erhverv
Projektleder Morten Hymøller gennemgår projektet
Projektleder Morten Hymøller gennemgår projektet

I hjertet af en lang række af Danfoss’ produkter, som eksempelvis radiator- og køleskabstermostater, sidder bælgen. Bælgen er en aktuator, der i princippet virker som en kombineret fjeder og cylinder.

Lige siden midten af 1940erne har Danfoss selv produceret bælgen, og grundlægger Mads Clausen var selv med til at udvikle og konstruere den første bælgformemaskine.

Siden da har Danfoss monteret over en milliard bælge i virksomhedens produkter og bælgen er også i dag hjertet i Danfoss og en del af virksomhedens dna.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så da Danfoss’ bælgformemaskine, der årligt producerer millionvis af bælge, stod overfor en nødvendig og tiltrængt opdatering, gik et større planlægningsarbejde i gang.

“Vi har kun én af denne bælgformemaskine, og svigter den, går eksempelvis 60 procent af produktionen på vores fabrik i Polen ned. Vi vurderer alle vores maskiner en gang om måneden, og efterhånden tegnede der sig et klart billede af, at vi hverken kunne få support eller reservedele til nogle af delene i formemaskinen, der er fra 1996”, fortæller produktionsleder hos Danfoss Bellows, Hans Andreas Hansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi har oplevet at måtte på eBay for at købe specielle reservedele, og gik f.eks. en chip itu, kunne vi ikke vide, hvornår vi var oppe igen. Så tiden var inde til at få opdateret og fremtidssikret bælgformemaskinen.

Tryghed og tillid er afgørende

Som en del af planlægningen kørte Danfoss bælg-produktionen op igennem en længere periode, så andre dele af produktionen ikke ville blive berørt af den nedetid, der uundgåeligt ville være i forbindelse med udskiftning af bl.a. hele maskinens styresystem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samtidig skulle Danfoss finde den rette samarbejdspartner til at opdatere arvesølvet og sikre, at formemaskinens nedetid blev så kort som mulig.

“Vi indhentede flere tilbud på den meget komplekse opgave, det er at opdatere bælgformemaskinen. Vi er helt inde i hjertet af Danfoss, hvor store dele af produktionskæden påvirkes, hvis tingene ikke går som planlagt. Så både tryghed og tillid gennem hele processen er vigtige parametre, siger Hans Andreas Hansen i en pressemeddelelse.

“Vores valg, der blev afgjort af samspillet mellem kompetencer, kemi, nærhed til Danfoss og pris, faldt på Trimatic Automation, som også tidligere har løst flere komplekse opgaver for Danfoss”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ingen standardløsning

Bælgformemaskinen fungerer ved, at en robot fører bælgrørene ind i formemaskinen, efter de er blevet kvalitetstjekket og godkendt af et automatisk visionssystem.

At fremtidssikre maskinen krævede dels en ny robot, som Trimatic Automation valgte Denso til at levere, og
dels et helt nyt styrings- og visionssystem, udviklet af Trimatic Automation.

Fra Trimatic Automation blev seniorprogrammør Dan Dethlefsen sat på opgaven, der som det første indebar at sætte sig grundigt ind i det gamle styringssystems mindste detaljer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi blev hjulet godt på vej af Danfoss, hvor vi især har arbejdet tæt sammen med Claus Iskov Mathiesen, der var med til at udvikle det oprindelige styresystem for over tyve år siden. Så vi er kommet helt ind under huden på systemet og bælgformemaskinen og har derfor kunnet få et klart billede af opgavens udfordringer, krav og muligheder”, siger Dan Dethlefsen.

“For eksempel stod det klart, at det skulle være lettere at starte og stoppe, vælge ordre, fejlsøge samt forprogrammere formemaskinen, siger Dan Dethlefsen.

På baggrund af den dybdegående research og kulegravning af alt fra gamle tegninger og delkomponenter til udgået software og funktionalitet har Trimatic efterfølgende udviklet det nye styrings- og visionssystem og bygget nyt styringsskab til Danfoss’ bælgformemaskine.

“Vi har udviklet og bygget det hele op fra bunden – både styringssystemernes software og hardware. Der findes jo kun én Danfoss bælgformemaskine, og den er også på verdensplan helt unik. Så derfor er der selvfølgelig ikke nogen standardløsninger”, siger Claus Sørensen, der er administrerende direktør i Trimatic Automation.

Vellykket proces der ikke påvirkede produktionen 

Fra Danfoss’ side blev der planlagt otte ugers nedetid i forbindelse med opdateringen af
bælgformemaskinen.

“Efter de otte uger var vi oppe at køre igen, og produktionen er ingen steder blevet berørt, hvilket har været helt afgørende for os. Vores opdaterede og tidssvarende bælgformemaskine fungerer upåklageligt, og det har været en vellykket proces baseret på et godt og tæt samarbejde, siger Hans Andreas Hansen.

Også Trimatic har været glade for det spændende projekt og samarbejdet med Danfoss.

“Det er selvfølgelig noget ganske særligt at komme med så langt ind i maskinrummet og få lov til at finpudse arvesølvet. Sammen har vi fået skabt en løsning, som vi er meget stolte af. Den største ros, vi har fået, er jo, at vagttelefonen ikke har ringet, og alt bare kører, som det skal – og så selvfølgelig, at vi allerede er blevet bedt om at give bud på nye spændende Danfoss-projekter”, siger Claus Sørensen.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 112, Gråsten

Stor brand i Rinkenæs – politiet advarer imod røgen

3. februar 2023 112

Politiet opfordrer boere i Rinkenæs til at søge indendørs og undgå røgen fra en brændende gård. Brandvæsnet har – på grund af den kraftige blæst – svært ved at få få slukket branden. Fredag omkring klokken 16:30 kørte brandbiler fra Rinkenæs Frivillige Brandværn, Broager Frivillige Brandværn, Gråsten Frivillige Brandværn samt Sønderborg Brand og Redning til […]

Læs mere...