Udskolingselever lærer om Haven i Havet

Foto: Sønderborg Kommune
Foto: Sønderborg Kommune
22. marts 2022 Gråsten Skrevet af: Ole Kæhler

En af fremtidens store udfordringer bliver mangel på mad og i den forbindelse har naturvejledere fra Sønderborg Kommune i fire år arbejdet med dyrkning af tang og blåmuslinger og været med i udviklingen af det landsdækkende undervisningsprogram, Haven i Havet,  og i dag, tirsdag, lanceres programmet over hele landet.

Udskolingsklasser fra hele kommunen har tilmeldt sig forløbet ‘Haven i Havet’, hvor de kommer igennem en række forløb ved Det Marine Center på Kær Vestermark. Her har naturvejlederne deres marine nyttehaver og gode muligheder for at arbejde med dyrkning af havet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lørdag den 2. april får alle andre lejlighed til at høre og se, hvordan man kan dyrke havet og det er kl. 10-12, hvor Naturvejlederne har et muslingearrangement på Gråsten Havn ved Emmas Have. Foruden naturvejlederne vil foreningen Den Blå Kolonihave vise, fortælle og servere små bidder fra havet.

Formålet med det nye, naturvidenskabelige undervisningsprogram er at undervise udskolingselever i, hvordan marine afgrøder som muslinger, østers og tang kan bidrage til at løse tre af tidens store kriser: Fødevare-, biodiversitets- og klimakriserne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Projektet spiller perfekt ind i alt det, vi arbejder med på Kær Vestermark, hvor fokus i det kommende Center for Verdensmål er bæredygtighed og FNs 17 verdensmål. Havet udgør 70 pct. af jordens overflade, så det er oplagt at se på de fødevarer, det er muligt at dyrke dér”, siger naturcenterleder Andreas Hermann i en pressemeddelelse. Kommune.

“Undervisningsmaterialet er udviklet af 10 forskellige formidlingsinstitutioner med speciale i undervisning og formidling af havet. Vi har med hver vores specialer, nicher og vinkler givet materialet en stærk faglig tyngde, og vi glæder os til at afprøve det sammen med vores lokale elever, siger naturvejleder Rasmus Ladekjær Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Naturvejlederne Sønderborg har de sidste fire år dyrket blåmuslinger og tang i de lokale kystområder. Det har givet en masse erfaring med, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre.

“Den bedste erfaring er, at det fanger skolelevernes interesse at arbejde tværfagligt og eksperimenterende, at have fingrene i det, smage og lugte det. De lidt grænseoverskridende oplevelser som for eksempel at spise muslinger eller røre ved tang er noget af det, som eleverne husker, og de kan bruge det som knager til at hænge deres nye viden op på. Undervisningsformen passer også ind i elevernes prøveformer, så lærerne støtter godt op om projektet”, siger Rasmus Ladekjær Nielsen.

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...