FV19: Læserindlæg – Søren Tylvad Andersen: Vi har brug for et behandlingstilbud

15. maj 2019 FV19

Folketingskandidat Søren Tylvad Andersen, Konservative skriver:

Stress synes at blive et stadigt større problem i vores samfund. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed har 25 procent af befolkningen over 15 år et højt stressniveau. Stress resulterer hvert år i 670.000 dage med kortvarigt sygefravær og 350.000 dage med langvarigt.

Regeringens stresspanel har givet 12 anbefalinger til hvordan vi kan undgå stress.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslagene har givet anledning til en del debat, og jeg tænker at denne fokus er meget nyttig.

Vi må dog også huske behandlingen af de, som er blevet ramt af stress og sygemeldt. Ofte opleves sygdomsperioden som en livskrise præget af megen uvished, og nogle kommer sig aldrig helt. Ud over den personlige krise udgør de mange tabte arbejdsdage selvsagt også et store tab for samfundet.

Den praktiserende læge er som regel den stressramtes første rådgiver. Lægen vil ofte rådgive den stressramte til ro, motion samt mindfulness eller terapi. Mindfulness og terapi tilbydes ikke i det offentlige sundhedssystem, og det er ikke noget som lægen har mulighed for at henvise til. Nogle private sundhedsforsikringer dækker behandlingen, mens de som ikke har den rette forsikring selv må betale, eller prøve at klare sig uden behandlingen. Vi bør derfor giver den praktiserende læge mulighed for at henvise stressramte til behandling. På den måde vil vi kunne bringe de stressramte hurtigere ud af deres sygdom og færre vil blive permanent ramte.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk