ViKaLi: H. C. Andersens ord – og ting fra gamle dage

21. februar 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Lørdag eftermiddag blev der hygget med æblekage, kaffe, sange og eventyr i lokalerne hos ViKaLi i Gråsten. Værter var Lise Guldberg og Merete, som havde valgt en eftermiddag med H. C. Andersen som overskrift.

Lise Guldberg fik dette værk og skulle vælge digte, hun ville sætte musik til.

Lise Guldberg fik dette værk og skulle vælge digte, hun ville sætte musik til.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et glimrede valg, når nu der tænkes på, at Lise Guldberg har sat musik til en del af H. C. Andersens digte og når det viser sig, at Merete er en glimrende oplæser. At H. C. Andersen så også har været i Gråsten tæller selvfølgelig også.

“Jeg fik for mange år denne mursten af en bog med H. C. Andersen i hånden. Jeg fik at vide, det var digte og jeg skulle så lige sætte musik til nogle af dem”, siger Lise Guldberg, der i sin tid i Hovedstaden underviste i guitarspil og desuden skrev IMG_0453melodier til digte og vers.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lise Guldberg faldt for den fynske digters hyldest til årets måneder. Han skrev et for hele året og så også et til hver måned.

“Og der er så meget i de digte, at man kan blive ved med at se noget nyt i dem”, siger Lise Guldberg. Hun sang flere af sangene – og den lille gæsteskare fik også lov til selv at synge nogle af de mere kendte sange fra H. C. Andersens hånd: Jylland mellem tvende have og Pandeben, godt det gror var et par af dem.

Gråsten-eventyret

Der går tre historier om, at H. C. Andersen skrev Den lille pige med svovlstikkerne i Gråsten. Den ene siger, han

Artiklen fortsætter under annoncen

Merete afslører, at Gråstens eget H.C. Andersen-eventyr er skrevet på slottet i november 1845.

Merete afslører, at Gråstens eget H.C. Andersen-eventyr er skrevet på slottet i november 1845.

Artiklen fortsætter under annoncen

gjorde det under H. C. Andersen-træet, den anden at det skete på slottet og den sidste at han skrev på kroen.

“Jeg har undersøgt det gennem H. C. Andersen Museet i Odense. Og det er skrevet på Gråsten Slot i november 1845”, siger Merete. Efter den oplysning læste hun den sørgelige historie, om en pige, der døde af kulde på årets sidste dag.IMG_0459

Artiklen fortsætter under annoncen

“Historien er sørgelig, men det er altså smukt, at Gråsten har sit helt eget eventyr”, siger Merete.

Den triste fortælling blev senere fulgt op med Skorstensfejeren og Hyrdinden.

Flere tankevækkende eventyr

Det er også H. C. Andersen, der med skrivekunst får os til at hylde en ung mand, der faktisk tager livet af sin bror. Det sker i Store Claus og Lille Claus – og det er H. C. Andersen, der prøver at lære os, at der er meget at vinde, hvis vi ser på alting på samme måde som Klods Hans. Han kiggede hele tiden på muligheder og aldrig begrænsningerne – og endte jo med at få både prinsessen og det halve kongerige.

Det var også H. C. Andersen, der skrev: “… og mens børnene sov, gik dukkerne rundt og legede rigtige mennesker, Men det var der ikke noget ondt i. Det var jo bare noget, de legede”.

Gamle dage

Efter at have hørt eventyr og lagt ører til sange, hvor teksterne er fra de gode gamle, blev der åbnet til antik-butikken, hvor gæsterne kunne gå på opdagelse og opleve de mange ting og sager, der er.IMG_0452

Det spændende ved de gamle ting er, at de er lavet af nogle mennesker, der gjorde sig umage og ikke efter konceptet med: Så billigt som muligt.

Det næste arrangement i ViKaLi er den 21. marts – og så er det ikke pennestrøg, men penselsstrøg, der skal fortælles om.

“Vi skal blive klogere på muselmaling”, siger Lise Guldberg.

Se billeder fra ViKaLi HER – og fra H.C. Andersen-arrangementet, der er HER.