VUC Syd er gået konkurs og har ikke længere mulighed for at opretholde driften og sine økonomiske forpligtelser. Derfor har Skifteretten i Sønderborg i dag afsagt konkursdekret på baggrund af en egenbegæring fra bestyrelsen. Det skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i en pressemeddelelse.
Bestyrelsen for institutionen VUC Syd, der udbyder voksenuddannelser og hf, har vurderet, at den ikke længere har mulighed for at opretholde driften og sine økonomiske forpligtelser. Skifteretten i Sønderborg har i dag afsagt konkursdekret på baggrund af en begæring fra bestyrelsen.
VUC Syd har i en længere periode været udfordret økonomisk med årlige underskud, betydelig gæld og et faldende antal af elever. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har siden 2017 forsøgt at understøtte institutionen med blandt andet tilsyn og likviditetslån. På trods af flere års forsøg på økonomisk genopretning har institutionen dog ikke udsigt til at opnå en bæredygtig drift.
VUC Syd er godkendt til at varetage opgaven som voksenuddannelsescenter i de fire sønderjyske kommuner; Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa. Konkursbegæring betyder, at al uddannelsesaktivitet på institutionen ophører.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet går nu i gang med at afdække, hvor VUC Syds udbud af voksenuddannelser og hf kan placeres, så der fortsat kan sikres et udbud af uddannelserne lokalt.
Børne- og Undervisningsministeriet vil hurtigst muligt træffe beslutning om tildeling af uddannelsestilbuddene til en anden institution med henblik på at sikre det bedste forløb for kursisterne, og at de får så få dage som muligt uden undervisning.
Det er særligt VUC Syds store gæld, der er oparbejdet i forbindelse med institutionens uddannelsesbyggerier i perioden 2011-2017, der har ført til konkursen. Derudover er aktiviteten faldende og uden udsigt til, at udviklingen vender.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har siden 2017 løbende fulgt institutionens økonomi og har haft dialog med institutionen. Et tilsyn fra Styrelsen og Undervisning og Kvalitet i 2017 med blandt andet tilskudsadministration og forvaltning af udgifter og sparsommelighed viste, at VUC Syd havde overtrådt gældende lovgivning på væsentlige punkter.
Det førte blandt andet til, at Børne- og Undervisningsministeriet i 2018 afsatte den daværende bestyrelse, fordi det blev vurderet, at den havde bragt institutionens videreførelse i fare. Bestyrelsen havde blandt andet optaget betydelig realkreditgæld til et større byggeri og undladt at justere sine udgifter efter en periode med faldende uddannelsesaktivitet.
Det midlertidige styre er i høj grad lykkedes med at stabilisere VUC Syds drift og økonomi, og institutionens omkostninger er reduceret fra 221,9 millioner kroner i 2018 til 75,3 millioner kroner i 2022. På trods af det er det ikke lykkedes at skabe en økonomisk bæredygtig institution.
VUC Syd er løbende blevet støttet med særtilskud og statslige lån til opretholdelse af driften. I perioden 2018-2019 bevilgede Børne- og Undervisningsministeriet institutionen tre likviditetslån for i alt 40,8 millioner kroner. I 2019 var institutionens samlede realkreditgæld 185,6 millioner kroner. Den er dog siden reduceret til cirka 108 millioner kroner efter salg af ejendomme.
Herudover er der lavet forskellige politiske aftaler for at motivere til at anvende voksen- og efteruddannelse – blandt andet tilskud til lukningstruede VUC-afdelinger, hvor VUC Syd i perioden 2020-2024 har modtaget 12,4 millioner kroner i alt.
”Min vigtigste prioritet er, at borgerne i Sønderjylland kan færdiggøre deres uddannelse. Det skal på plads hurtigt. Og undervisningen skal fortsat foregå lokalt. Ministeriet tager selv kontakt til elever og kursister på VUC Syd. Ligesom vi vil holde telefonerne åbne, hvis der er nogle spørgsmål. Jeg vil også gerne garantere, at der fortsat vil være mulighed for at tage HF og få voksenundervisning i Sønderjylland,” siger børne- og undervisningsministeren.
Om VUC Syd
VUC Syd har hovedsæde i Aabenraa og afdelinger i Haderslev, Sønderborg og Tønder. Institutionen udbyder gymnasiale uddannelser, herunder den toårige uddannelse til højere forberedelseseksamen, , hf-enkeltfag, og gymnasial supplering – herunder gymnasiale suppleringskurser og supplerende overbygningsforløb.
Desuden har VUC Syd udbud, der er specifikke voksenuddannelsesudbud. Disse tæller almen voksenuddannelse (avu), forberedende voksenundervisning, ordblindeundervisning for voksne og individuel kompetencevurdering.
VUC Syd er en selvejende institution og modtager taxametertilskud for antallet af kursister/elever, som institutionen underviser.
Det betyder, at institutionen ledes af selvstændige bestyrelser, der over for Børne- og Undervisningsministeriet er ansvarlige for institutionens drift. Bestyrelserne er blandt andet ansvarlige for at forvalte institutionens midler, der overvejende består af statstilskud, så de er til størst mulig gavn for institutionens formål.