Yogendra Kumar Mishra fra SDU er med i projekt der måske kan hjælp mod Corona

22. september 2020 Erhverv

Med Uppsala Universitet i spidsen har en gruppe forskere, der også inkluderer Yogendra Kumar Mishra fra Mads Clausen Instituttet SDU i Sønderborg, screenet eksisterende lægemidler, der er blevet udviklet til at bekæmpe f.eks. MERS-CoV, SARS-CoV, ebola og HIV, for at se om disse kunne være et våben i krigen mod COVID-19.

Og det viser sig, at stoffet PC786, der findes i bronkitismedicin, rammer adskillige SARS-CoV-2-receptorer, hvilket får det til at skille sig markant ud fra de stoffer, der er testet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det, der får neonlamperne til at blinke, er PC786s evne til at binde sig til corona-virussets overfladeproteiner kaldet Spike (S), hvilket er det, som ses som en krone eller glorie, der ligner solens korona, hvorfra corona-virusset har fået sit navn.

PC786 bruges i bronkitis-medicin. Det bruges aktivt i bekæmpelsen af Respiratorisk Syncytial-Virus (RSV), som er en virus, der formentlig er den mest almindelige årsag til akut bronkitis hos små børn, og som senere kan udvikle sig til lungebetændelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lovende metode
Ph.d.-studerende Pritam Kumar Panda fra Uppsala Universitet har sammen med sine forskningskolleger screenet de mange medikamenter ved hjælp af open-source programmet AutoDock Vina for at finde frem til det det stof, som binder sig bedst til S-proteinet. Herefter brugte forskerne yderligere to programmer, UCSF Chimera og Discovery Studio Visualizer, til at analysere de molekylære interaktioner.

”Dette er et glimrende eksempel på en ny slags materialeforskning – digital materialeforskning – som vi på Mads Clausen Instituttet vil sætte yderligere fokus på i fremtiden’, siger Mads Clausen-instituttets direktør,Horst-Günter Rubahn, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kan bruges til udvikling af ny medicin og vacciner

Forskergruppen konkluderer, at metoden ikke blot kan bruges til at screene eksisterende medicin, men også til udviklingen af nye lægemidler og proteinbaserede COVID-19-vacciner. Ved brug af denne metode vil antallet af nødvendige eksperimenter falde, mens pålideligheden og hit-raten vil stige.

Ved at modellere medikamenters interaktion med COVID-19-virusset kan forskere nemlig lettere identificere potentielle vaccinekandidater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forskningsprojektets konklusioner er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk