Christina Boutrup: Kina får større og større kulturel og politisk betydning

Arkivfoto
Arkivfoto
24. januar 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften stod der Kinesiske Dage på dørskiltet ved indgangen til den store sal i Sønderborg Bibliotek og små 100 sønderborgensere kom indenfor, hvor de lagde ører til Christina Boutrup, en journalist og faorfatter med indgående kenskab til Kina.

“Jeg har faktisk hørt om, at Sønderborg fejrer det kinesiske nytår og det synes jeg er ret interessant”, siger Christina Boutrup og fortæller, det er 12 år siden, hun som nyuddannet journalist smuttede til Kina med en aftale med Børsen i lommen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg rejste rundt i Kina og skrev om de danske virksomheder, som er derude”, siger hun.

Fra abe til hane

I Kina går de fra Abens til Ildhanens År.

“Det er spændende, hvad det giver af forandringer og lige nu er Kina inde i en forandringsproces, hvor de går fra at være fabrikshal med kopivarer til selv at udvikle og så er Kina jo et stort marked. Der er 1,4 milliarder kinesere, så det er jo interessant at få foden indenfor i det store land”, siger Christina Boutrup.

Hun nævner, at Kina har udviklet smartphonen Huawei, som blev kåret til den allerbedste af danske forbrugere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kendt for at kopiere

“Topchefen fra F.L. Schmidt har prøvet at stå i Kina og blive takket for, at hans koncern havde lært kineserne alt, hvad der er værd at vide om cement og det gjorde ham jo ikke ligefrem lykkelig”, siger Christina Boutrup. Kineserne havde ganske enkelt kopieret den måde, som F.L. Schmidt lavede cement på og så kunne de selv producere.

Og når en vestlig fabrik åbnede en systue eller en teknisk virksomhed i Kina, så blev der bygget en kopifabrik lige ved siden af.

Artiklen fortsætter under annoncen

Christina Boutrup har en god forklaring på, hvorfor kinesere er så dygtige til at kopiere.

“I mange, mange år har kinesere lært af de store mestre. Prøv at tænk på filmen Karate Kid, hvor eleven lærer af mesteren, indtil opgaven klares perfekt. Sådan gør kinesere det med udenlandske varer. Lego laver legetøj, der aldrig går i stykker, så kineserne udvikler kopier og det samme gør de med andre produkter”.

“Men, som sagt, det er på vej til at blive fortid, fordi de i dag sikrer sig udenlandsk produktion i Kina. Skal en udenlandsk virksomhed ind på det kinesiske marked, så skal en stor procentdel af det, som varen, eksempelvis en termostat, består af, produceres i Kina”, siger den Kina-kendte journalist.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kina betyder mere og mere

Kina er på vej til at få større politisk og kulturel betydning i Europa.

“Det ses på, at Kina investerer i virksomheder i Europa. Investeringer giver indflydelse. Og forresten ser kineserne Danmark som et meget lille hjørne af Europa. Her skal i forestille jer en provins i Kina. Den er på størrelse med hele Tyskland”, siger Christina Boutrup.

“USA vil ikke længere have rollen som storebror for andre lande og det giver plads til Rusland og Kina og selvom Kina nok er det mest forurenende land i verden, så er kineserne på vej til at blive verdens klimadukse”, siger Christina Boutrup. Hun fortæller, at luftforurening koster 4.400 liv om dagen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kina er jo et diktatur

“Herhjemme er vi glade for vores demokrati og kan ikke forestille os andet. Men selvom Kina er et diktatur, så er der ikke store protester. Så længe landets indbyggere oplever udvikling og stigende velstand, så er der ro”, siger Christina Boutrup. Det er dog ikke alle egne af det store land, der mærker noget til den stigende velstand.

“Når vi snakker om Kina, så snakker vi også om menneskerettigheder og demokrati. Der er demokrati i Grækenland og alligevel går det ikke helt så godt. Og demokrati gør, at en mand som Trump kan blive præsident i Amerika”, siger Christina Boutrup.

“Man kan virkelig tale om to modsætninger i Kina. Nemlig kommunisme og hyper kapitalisme. Men det spiller sammen som Yin og Yang og så længe der er udvikling, er der ro”.

5-årsplanen 2016-2020

I Kina lægges der fem-årsplaner og den plan, der nu er i spil, hedder: “Innovation x 60”.

“Det betyder, der er fuld fart på iværksætteriet og iværksættere med gode ideer bakkes økonomisk op lokalt, provensielt og fra styret”, siger Christina Boutrup.

“Det er vigtigt at vide, at når politikere i Kina lægger planer, så plejer de at holde”, siger hun.

Du finder Christina Boutrups hjemmeside og blog HER.

 

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...