Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

Den Kongeliuge Køkkenhave. Arkivfoto: Ole Kæhler
Den Kongeliuge Køkkenhave. Arkivfoto: Ole Kæhler
20. april 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune.

Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, som de kan følge gennem sæsonen. Ligeledes er beboerne fra daghjemmet på Gråsten Plejecenter inviteret til at se børnene sætte gang i køkkensæsonen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2023 besøgte 50.000 personer Den kongelige Køkkenhave i Gråsten.

Køkkenhaven blev i sin tid anlagt af Dronning Ingrid, og igennem en årrække forsynede den hver sommer de kongelige gæster med friske krydderurter, grøntsager og frugter, når de var på ferie i Gråsten. Efter Dronning Ingrids død blev driften af haven reduceret til enkelte bed. Men nu kan man igen nyde duften af persille, purløg, hvidløg og rosmarin, men også mere eksotiske arter som vietnamesisk mynte og kvan. Dertil er der masser af bær, farverige staudebede og en veltrimmet skov af frugttræer i spalierer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den Kongelige Køkkenhave er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune, som beskæftiger en række borgere på stedet i et socialpsykiatrisk projekt. Køkkenhaven har vist sig at være et perfekt sted som socialpsykiatrisk værksted. Borgerne er meget glade for at arbejde i naturen og se afgrøderne vokse frem, ligesom de nyder at se deres håndværk udstillet i butikken og at møde havens gæster.

I cafeen er der et udvalg af lette frokostretter, kage og kaffe/te, som man kan nyde i cafeen eller tage med til Paradehuset eller til en af de udendørs stole eller bænke. Butikken sælger håndarbejde fra Væksthusets værksteder og udvalgte, eksklusive designs.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den Kongelige Køkkenhave er i maj og september åben torsdag-søndag kl. 10-17. I juni, juli og august er den åben alle ugens dage kl. 10-17.

Der er gratis adgang.

28. maj 2024 Samfund, Sønderborg

SONFOR vil bruge over en milliard på et nyt renseanlæg

28. maj 2024 Samfund

I 2016 blev det besluttet, at der skulle bygges et centralt renseanlæg i Sønderborg Kommune, og dengang blev der sat en prislap på 300 millioner kroner på projektet. Her, otte år senere, kigger SONFOR ind i en samlet investering på 1,3 milliarder kroner. Det siger bestyrelsesformand for SONFOR, Ellen Trane Nørby, til SønderborgNYT TV i […]

Læs mere...