Elever fra Sønderskov-Skolen gør Sønderborg til Verdens bedste by

7. oktober 2019 Uddannelse

På Sønderskovskolen har eleverne i 8. klasserne travlt med at lave hele Sønderborg by om, så den bliver både klimarigtig og meget mere interessant at bo i. Kort sagt skal elevernes bud på Sønderborg gøre den til Verdens bedste ny at være i. I løbet af de kommende uger bygger de byen i en model, som bliver vist frem.

Lærerne har delt Sønderborg by op i områder og hver gruppe skal nytænke bydelen, hvor en navngiven bygning skal bevares. Alt andet sættes i spil, men på en måde, så området bliver mere interessant og også bæredygtigt.

“Vi har et område fra midten af Alssund og op til skanserne. Her lægger vi et sygehus, som bliver i flere etager og med parkering i kælderen. Selvfølgelig er der solceller på taget af sygehuset”, siger Sarah Vagner til SønderborgNYT. Resten af området er ændret til grønne arealer.

“I alt det grønne finder vi pladser til restauranter, cafeer, et badeområde og en isbutik”, siger Mille Wacker.

Skolen bestemte

Ideen med at gentænke Sønderborg by er ikke opstået blandt eleverne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er skolen, der har bestemt det og det handler jo nok om, at der snakkes meget om klima lige nu”, siger Line-Olivia Spornberger.

“Vi skal blive mere bevidste om det med klima”, siger Aja Terris.

Eleverne er enige om, at projektet på flere punkter er interessant og de ser frem til slutresultatet, som er en udstilling.

“Men selvfølgelig er det ærgerligt, at det aldrig bliver virkelighed”, siger de fire elever.

Alsion og omegn

En gruppe har området ved Alsion og de skal huske, at banegården skal bevares.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har også beholdt Alsion, fordi det er en bæredygtig bygning”, siger Sofia Aagaard Nielsen til SønderborgNYT.

I Aarhus er der en cirkelrund ‘bade- eller gangbro’ i vandkanten.

“Det har inspireret os til at lave en lignende bro, hvor det er kommunens logo, uendelighedstegnet, der er model”, siger Cirkeline My Gottlieb.

“Vi placerer også nogle højhuse og sætter solceller på tagene. I bunden af bygningerne skal der blandt andet være et supermarked”, siger Alten Rrahmani, som mener, at mange vil glæde sig over at bo med udsigt ud over vandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Klimasikring

Nogle gang er der oversvømmelse ved Alssund og det har eleverne med Alsion-området tænkt på.

“Vi laver nogle opsamlingssteder til regnvand, så det kan bruges til for eksempel toiletterne. Opsamlingsstederne skal være store nok til også at kunne tage store mængder vand”, siger Cirkeline My Gottlieb.

Undervisningen virker

“Vi tænker mere klima nu og er blevet mere bevidste om konsekvenserne, hvis ikke der gøres noget”, siger Sofia Aagaard Nielsen og tilføjer:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men man skal altså ikke bare snakke om tingene. Vi skal gøre noget”.

Læs mere om projektet HER på LINKET

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

1. december 2022 Sønderborg

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn. ”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi […]

Læs mere...