På sin 10 årsdag melder Erik Lauritzen sig klar til endnu en borgmesterperiode

Erik Lauritzen kan godt li' at sidde i borgmesterstolen. Foto: Ole Kæhler
Erik Lauritzen kan godt li' at sidde i borgmesterstolen. Foto: Ole Kæhler
19. november 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

I dag, den 19. november, er det ti år siden, socialdemokraten, Erik Lauritzen, for første gang blev valgt som borgmester i Sønderborg Kommune og han siger til SønderborgNYT, at han er klar til yderligere fire år.

“Jeg har meldt det ud i  partiforeningerne og så må vi se, om de er med på det eller om de tænker noget andet”, siger Erik Lauritzen.

Den 19. november 2013, hvor det lykkedes socialdemokraternes forhandlere at samle et flertal bag på Erik Lauritzen, foregik forhandlingerne på Humlehøj-Skolen, der var samlingssted for partierne på valgaftenen. Fælleslisten, Slesvigsk Parti, SF, Konservative, Enhedslisten og Socialdemokratiet gik sammen og dannede et flertal, mens Venstre og Dansk Folkeparti stod udenfor.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det var en kæmpe forløsning, fordi det var noget af et pres at skulle leve op til, hvad tidligere borgmestre som Bendt Olesen, Jørn Lehmann Petersen og Jan Prokopek Jensen har udrettet. Det var også noget af en omvæltning af min hustrus, Bente, og mit liv derhjemme”, siger borgmesteren. Nu er det jo ikke nok at vinde valget. Der skal også ske noget, inden der bliver valg igen.

“Der var helt klart et forventningspres og det handlede om at få partiet tilbage igen. Når et parti først taber magt, så er det svært at få den igen. Det var vigtigt for os at levere på de valgløfter, vi havde givet og kommunen stod jo ikke for godt, da vi tog over fra januar 2014”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pludselig havde han folk omkring sig

“Det var helt nyt, at jeg havde folk fra organisationen omkring mig og det var imponerende at se, at de var der med det samme og rettede ind efter, at der var kommet en ny borgmester. Det var også nyt at opleve, at det var mig, som medarbejderne kiggede på og bad om svar på forskellige ting”, siger Erik Lauritzen og fortæller, at der var meget, han skulle lære.

“Der var virkeligt mange ting, som jeg skulle forholde mig til og læringskurven var stejl. Jeg mærkede også, jeg hele tiden er skydeskive og det var noget, jeg skulle vænne mig til. Heldigvis er langt de fleste mennesker flinke og rare, mens andre er virkeligt rå – især på de sociale medier”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom der har været flest gode dage indtil nu i Erik Lauritzens borgmesterperiode, så har der også været udfordringer i de forgange ti år. Særligt har det seneste år, hvor økonomien i kommunerne landet over er hårdt presset, krævet rigtig meget af borgmesteren.

Det gælder både i forhold til at holde sammen på den brede konstituering i byrådet og i forhold til at råbe regeringen op. Erik Lauritzen er nemlig en af de borgmestre, der har ført an i at lægge pres på regeringen for at sikre flere penge til den nære velfærd i kommunerne. Det får dog på ingen måde ham til at ryste på hånden, og han er ikke i tvivl om, at han er klar til endnu en periode som borgmester i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gennem Erik Lauritzens år i borgmesterstolen er velfærd og service to ting, som har stor betydning.

“Vi har hele tiden holdt fast i, at alle de penge, som vi må bruge på velfærd og service, de også bruges på det. Lige nu er niveauet ikke godt, men vi bruger alt det, som vi må”.

Der er sket rigtigt meget i Sønderborg Kommune gennem de seneste 10 årår – ikke mindst på havnen i Sønderborg, hvor der – ikke mindst takket være Bitten & Mads Clausens Fond – er skudt bygningerne op på kajen. Ideen med Byens Havn kom inden Erik Lauritzen blev borgmester – og nogle ideer – Alsion – kom inden kommunesammenlægningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I min borgmestertid købte vi Sønderborg Kaserne, som i dag huser to gode virksomheder og frivillige foreninger – og vi fik meget godt ud af Kær Vestermark, som hører med til kasernen. Desuden fik vi  skabt Den Kongelige Køkkenhave i Gråsten og planerne for en spændende udvikling i Augustenborg er gjort klar. Hertil kommer udviklingen på Nordals”, siger borgmesteren.

“Og vi satte Sønderborg på kortet som et sted, hvor vi kan og vil noget. Vi gjorde det med Spejderlejren, Royal Run og ikke mindst Tour de France”.

I anledning af borgmesterens 10-års jubilæum har SønderborgNYT TV inviteret borgmesteren i tv-studiet for en snak om de første 10 år på borgmesterkontoret og hvorfor han vil stille sig til rådighed som borgmester for endnu en byrådsperiode samt hans visioner for Sønderborg Kommune.

Du kan se hele tv-interviewet med borgmester Erik Lauritzen på tirsdag klokken 20:00 her på SønderborgNYT TV.

13. juli 2024 Ringriderfesten, Sønderborg

Se hvad Ringriderfesten har på lørdags-programmet

13. juli 2024 Ringriderfesten

Her kan du se Ringriderfestens lørdagsprogram: 10:15: Forkoncert med Skælskør Marinegarde på Rådhustorvet. 11:00: Koncert på Rådhustorvet med Tveit Union Musikkorps, Members of Scots Guards Assosiation Pipes, Ukraine Pontoon Bridge Orchestra, Sønderborg Garden, Sønderborg Pipes And Drums, Danfoss Orkestret og Ringriderfestens Heroldere. 12:30: Cykelringridning – Check-In 12:30 – 14:00: Rytterkroen Lørdags Special: Spis de sild […]

Læs mere...