Fredag i Alsion: Forskerne fortæller om deres arbejde

25. juni 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Professor Steen Rasmussen og flere andre forskere vil gerne fortælle, hvordan teknologien er i gang med at ændre vores hverdag forskning og det gør de på en ESOF workshop i Alsion fredag. Her kan alle, der har interesse for videnskab og samfund komme og være med.

Projektleder Birgitte Bjørn Petersen glæder sig over at workshoppen holdes i Sønderborg:

Forsker Steen Rasmussen fra SDU.

Forsker og professor Steen Rasmussen fra SDU.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborgs House of Science har som ambition at styrke indsigt og dialogen med forskningen, siger Birgitte Bjørn Petersen,med opfordring til alle med en intens interesse for teknologi og samfundsudvikling om at deltage.

– Sammen med tidligere videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen kom vi frem til, der skulle laves to workshops og de skulle ikke lægges i København, siger Steen Rasmussen til Sønderborg Nyt. Valget faldt på RUC og SDU.

– Når vi valgte Sønderborg, så er det fordi, Sønderborg er foregangskommune indenfor bæredygtighed. jeg mener, at Sønderborg er dét sted i Danmark, hvor det bedst er lykkedes at alle står sammen om at bruge teknologien på en måde, der gavner klima og økonomi, siger Steen Rasmussen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Teknologi bekymrer for lidt

Steen Rasmussen og andre samfundsinteresserede forskere holder en række oplæg i løbet af fredag, så vi kan blive klogere på, hvad det er, som teknologien kan gøre for samfundet.alsion1

– Jeg synes, der er for lidt fokus på, hvordan teknologien farver vores hverdage. Jeg har for eksempel noteret mig, at der i Digitaliseringsstyrelsens stab med 300 vejledere ikke er bare én ingeniør. Det giver en vejlederinstans uden tilstrækkelig teknologisk indsigt og kompetencer, siger Steen Rasmussen. Teknologiske fremskridt og muligheder bredes ud til offentligheden af medier, der stor set ikke har ansatte med en teknisk baggrund og i Folketinget er det heller ikke mennesker med teknologisk indsigt, der sidder og stemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

– I Danmark sendes lovforslag heldigvis i høring, så fagfolk kan komme med deres betragtninger, så jeg synes, at lovgivning foregår kvalificeret, siger tidligere videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen. Hun tilføjer:

– Det er vigtigt, der er flere, der får interesse for, hvad det, der forskes i og hvordan forskningen kan gavne vores samfund og dermed os alle sammen. Og derfor er det jo herligt, at Steen Rasmussen og andre forskere kommer til Sønderborg og fortæller, siger hun.

Universiteterne får hvert år en pose penge, som de kan forske for.

Artiklen fortsætter under annoncen

Charlotte Sahl Madsen kan komme til Alsion og opleve den debat, hun selv som minister var med til at lægge i støbeskeen.

Charlotte Sahl Madsen kan komme til Alsion og opleve den debat, hun selv som minister var med til at lægge i støbeskeen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og så er der også puljer, der skal søges om. Og her handler det om at forskerne kvalificerer deres ideer, så vi ved, hvordan deres forskning kan gavne os alle, siger Charlotte Sahl Madsen til Sønderborg Nyt.

Steen Rasmussen og andre forskere har det med at forsvinde, når den offentlige debat begynder.

– Og det er ærgerligt, fordi vi netop kan være med til at kvalificere debatten, siger han.

Se & Hør

Det har været muligt for Se & Hør at få meget personlige oplysninger om kendte mennesker, som bladet ønskede at forfølge. Det kulørte ugeblad er ikke alene om at samle oplysninger om udvalgte borgere. Teknologi gør det muligt at overvåge mennesker.

– Det gør Politiets Efterretning også og lige nu tales der meget om, hvor mange oplysninger CIA egentlig har på danskere, siger Steen Rasmussen. Han fortæller, at det er internettet, der gør det muligt.

– Derfor kan vi overveje at lade hver enkelt borger i landet styre sine egne data på nettet. Det er teknisk muligt, siger forskeren.

Hvad kan videnskaben gøre for os?

I fredagens panel vil man bl.a. også møde professor Kaj Grønbæk, som er levende optaget af ”the internet of things” og hvorledes man kan anvende sensor-data fra mobiltelefoner til bedre beslutninger og styring af smarte og CO2-neutrale byer.projectzero

Uanset uddannelse og baggrund, så har det arbejde som forskerne laver, betydning for hver enkelt af os – og vil du have føling med, hvad det er, som forskerne tænker om de projekter, som de arbejder med, så meld dig til fredagens arrangement på SDU.

– Vi kan jo sige, at springer man maden over, så kan man deltage ganske gratis, siger Peter Rathje fra ProjectZero til Sønderborg Nyt.

Han skal naturligvis også fortælle om Sønderborgs fyrtårn: ProjectZero.

Tilmelding og flere info: Her

 

19. april 2024 Erhverv, Sundeved

Danish Crown i Blans skal bruge 100 nye medarbejdere

19. april 2024 Erhverv

Danish Crowns slagteri i Blans opretter 100 nye stillinger, der i første omgang tilbydes til nogle af de 1200 medarbejdere, der på grund af lukningen af slagteriet i Ringsted nu desværre står uden job. Sønderborg Kommune og Aabenraa Kommune er klar over, at det for nogen dog kan være en udfordring at tage springet, så […]

Læs mere...