Ligeværd: SF vil støtte vennerne – på bekostning af de udfordrede unges valgmuligheder

8. august 2017 Uddannelse

SF Sønderborgs formand og byrådskandidat, Jørgen Jørgensen, skriver et debatindlæg på SønderborgNYT, at SF ikke støtter hverken undervisningsministeriet eller udvalgsformand Erik Lorenzen i, at unge mennesker med særlige behov skal have mulighed for selv at vælge, hvor de vil tage deres ungdomsuddannelse. En valgmulighed andre unge har, når de skal i gang med en ungdomsuddannelse.

“Det kan skyldes, at Jørgen Jørgensen sidder i bestyrelsen på det STU-tilbud, som Sønderborg Produktionsskole har i Ulkebøl, at ideen med at betale institutioner i kommunen et fast beløb for at huse STU-elever fire timer dagligt, er blevet til virkelighed”, siger Ligeværd Sønderborgs formand, Jørn Thrane til SønderborgNYT.

Han har hørt, at socialudvalgsformand Niels Ole Bennedsen støtter Jørgen Jørgensen og siger:

“Niels Ole Bennedsen vil måske gerne sikre et fast beløb til Rendbjerghjemmets drift”.

Sønderborg Kommune betaler lidt over 200.000 kroner om året for hver STU-plads på Sønderborg Produktionsskole, Rendbjerghjemmet og hos VUC Sønderborg – og det uanset om pladserne bruges eller ej.

“I Ligeværd har vi ikke et ønske om, at de lokale STU-udbydere lukker og slukker, men vi har kæmpet for, at vores unge ikke stavnsbindes, men får valgmuligheder på lige fod med andre unge. Derfor skal de kunne vælge at tage deres STU på et botilbud udenfor kommunegrænsen”, siger Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at det var Ellen Thrane Nørby, der – i sin tid som undervisningsminister – sagde, at unge med særlige behov skal have mulighed for selv at vælge det uddannelsessted, hvor de vil tage deres STU.

“Måske når vi så langt, at byrådet beslutter, at lokale STU-tilbud får betaling for det antal elever, som de har, altså at pengene følger den unge. På den måde undgår vi den model, der siger, at de unge for enhver pris skal placeres på de tre lokale tilbud, så kommunen kan mene, at den får noget for pengene”, siger Jørn Thrane.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stort fejlskud

“Det er et stort fejlskud fra Jørgen Jørgensen, når han skriver, at Ligeværd har bosteder og efterskoler. Ligeværd driver ingen af delene, men har en række af skolerne med i et foreningsfællesskab”, siger Jørn Thrane.

Jørn Thrane er ikke en del af den gren i Ligeværd, der har med det skoleforeningsfællesskabet at gøre. Han er med i Landsforeningen Ligeværd, hvor frivillige arbejder for at sikre unge med særlige behov en anstændig behandling på deres vej gennem børne- og ungdomslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og inden Jørgen Jørgensen og andre fristes til at slå på stortromme for fortsat at diskriminere de unge med særlige behov, så synes jeg, at de skal bede forvaltningen i Sønderborg Kommune komme med en undersøgelse på, hvor de unge fra de lokale tilbud lander efter endt STU og så også bede kommunen om at fortælle om de elever, der fik et eksternt tilbud”, siger Jørn Thrane.

Der er intet økonomisk incitament for Ligeværd ved at fremhæve en skole fremfor en anden. For Jørn Thrane og Ligeværd i Sønderborg handler det ene og alene om, at de unge får nogle tilbud, som de får et udbytte af.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det giver vel mening for kommunen, der følges op på, hvad man får for pengene”, siger han. Ifølge Jørn Thrane kommer de unge, der vælger et STU-ophold udenfor kommunegrænsen, videre i tilværelsen. Hvordan det går de unge, der henvises til et kommunalt tilbud, vil en undersøgelse kunne belyse.

 

Her kan du læse, hvad SF skriver

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. november 2022 Erhverv, Sønderborg

Der er fordele ved at være en del af fællesskabet omkring SønderjyskE Herrehåndbold

29. november 2022 Erhverv

Der skal nogle penge i kassen hos SønderjyskE, når der hele tiden skal udvikles på SønderjyskE herrehåndbold – og en af vejene til at få sponsorer, det er, at klubben tilbyder virksomheder et medlemskab i SønderjyskEs erhvervsklub, som samles umiddelbart før hjemmekampene i Broager Sparekasse Skansen. “For at få SønderjyskE herrehåndbold til at blive en […]

Læs mere...