Sønderborg står med en unik mulighed for at fastholde unge, dygtige studerende og samtidig styrke det lokale erhvervsliv, men hvis ikke virksomhederne og de studerende formår at finde hinanden, kan det få alvorlige konsekvenser for områdets udvikling.
Det var budskabet, da GOTO Jobmatch blev lanceret – en platform, der skal gøre det lettere for virksomheder og studerende at skabe kontakt og finde hinanden tidligt i studietiden.
“Vi har en gave her i Sønderborg – vi har SDU Sønderborg – det er gaven, der bliver ved med at give. Det er en gave, hvor vi proaktivt arbejder sammen for at få de bedste studerende – både internationale og nationale studerende. De klækkes ud på SDU, og de unge mennesker er efterspurgte i hele Europa, og derfor skal vi sikre, at vi fastholder dem her i Sønderborg”, sagde Tanja Have, direktør hos GOTO Sønderborg, blandt andet i sin indledning til de omkring 130 erhvervsfolk, der var samlet onsdag morgen på Hotel Alsik til lanceringen af GOTO Jobmatch.
GOTO Sønderborg er netop nu i gang med en undersøgelse blandt SDU-studerende, som blandt andet skal kortlægge de studerendes holdning til studiejobs, studielivet og studieboliger.
“De første 250 svar fra de studerende er kommet ind, og 30 % siger, at de ikke forventer at blive i Sønderborg efter endt uddannelse, mens cirka 30 % siger, at de vil blive i Sønderborg, og resten er i tvivl om, hvorvidt de vil blive eller ej. Det er her, vi kan gøre en indsats – for selvfølgelig skal de blive her”, slog Tanja Have fast.
Ifølge de foreløbige resultater mener 65 % af de studerende, at det er svært at finde et studiejob i Sønderborg, og 61 % har endnu ikke fundet et studiejob.
“Det er en udfordring, for de siger også, at hvis de skal blive i Sønderborg, så er jobbet den allervigtigste faktor. Det er også vigtigt, at vi kan tilbyde gode oplevelser og attraktioner, de kan være en del af, men studiejobs og faste jobs er altafgørende for at få de studerende til at blive”, sagde GOTO Sønderborgs direktør.
Derfor er GOTO Jobmatch blevet en realitet – en praktisk og skræddersyet løsning til at forbinde virksomheder med lokale studerende. Lars Tveen, direktør for Bitten & Mads Clausens Fond, understregede vigtigheden af at virksomhederne skal handle nu:
“Sønderborg har det hurtigst voksende universitetscampus i Danmark, og det vil være ærgerligt, hvis vi bliver slået hjem i Ludo, fordi de studerende ikke har mulighed for at få et studiejob”, siger Lars Tveen til SønderborgNYT.
For virksomhederne i Sønderborg rummer samarbejdet med studerende et enormt potentiale. Ifølge Lars Tveen giver et tidligt samarbejde mulighed for at finde det rette match – både fagligt og kulturelt:
“Der er enorme muligheder for virksomhederne for at connecte tidligt med de studerende og derved finde ud af, om det er det rigtige match og den rigtige kultur. Det, vi har fået her i dag med GOTO Jobmatch, er noget, der er super simpelt, og dermed er der skabt et værktøj, hvor vi kan connecte de studerende og de lokale virksomheder”.
På spørgsmålet om det overrasker ham, at det har været så svært for studerende og virksomheder at finde hinanden, svarede han:
“Til dels ja. Jeg tror, alle har været opmærksomme på det, men der er ikke rigtig nogen, der har følt, at det er deres ansvar. Og derfor må jeg sige, at det, GOTO Sønderborg har været inde at gøre – nemlig at lytte til de studerende og lytte til både de store og de små virksomheder – har vist, at der faktisk er et rum her, hvor vi kan gøre en forskel”, siger Lars Tveen til SønderborgNYT.
En af de virksomheder, der ser stort potentiale i initiativet, er ASA Software. Når virksomheden tidligere slog stillinger op på LinkedIn, modtog de ofte en overvældende mængde ansøgninger – men de færreste kom fra Sønderborg.
“Jeg kommer til at spare tid – det er der ingen tvivl om. Det her bliver det eneste sted, vi fremover kommer til at poste studie- og praktikjobs på, og også projekter. Som en SMV har vi ikke nogen HR-afdeling og ikke nogen HR-person, og det er altid lederen, der sidder med det ansvar. Det kan jeg lige pludselig spare væk, så nu kan jeg bruge mere tid på mine eksisterende medarbejdere og få noget mere solgt”, fortæller Henrik Wendelboe, direktør for ASA Software, til SønderborgNYT.
Ifølge Henrik Wendelboe er det en stor fordel for virksomheder at ansætte lokale studerende – ikke kun fordi det skaber en talentpipeline til fremtiden, men også fordi de unge bringer nytænkning og innovation ind i virksomhederne og opfordringen til andre virksomheder er klar:
“Skynd jer at ansætte nogle studerende, for det gør jo, at vi har en kæmpe stor talentpool, også når de kommer ud fra deres uddannelse – og dermed kan vi udvikle vores virksomheder med den store talentmasse. De kommer med nye idéer, som vi slet ikke tænker på, og det er sådan noget, jeg synes er spændende”, siger Henrik Wendelboe.
Han har allerede de første studiejobs og projekter klar på den nye platform, og det falder helt i tråd med Lars Tveens klare opfordring:
“Kom så hurtigt som muligt ind på GOTO Jobmatch og se, hvad det er for noget. Og så tror jeg, at 10 ud af 10 virksomheder bliver overrasket over, hvor stort potentialet er med unge mennesker i Sønderborg. Det er jeg selv blevet – de er hammerdygtige, og det er bare at få startet”, siger Lars Tveen til SønderborgNYT.
GOTO Jobmatch skal udbygges med flere uddannelsessteder. Lige nu er initiativet knyttet til studerende på SDU på Alsion, men senere vil også Maskinmesterskolen, Erhvervsakademi Sydvest (EASV) og de øvrige gymnasier i Sønderborg Kommune blive en del af GOTO Jobmatch.
Målet er, at alle studerende i Sønderborg-området skal have gavn af initiativet fra GOTO Sønderborg. Du kan læse meget mere om den nye platform på GOTO Jobmatchs hjemmeside.