Byrådet tager tilskud til buskortet fra de unge

21. december 2022 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Selvom DSU var mødt op på Rådhustorvet inden onsdagens byrådsmøde for at gøre politikerne i Byrådet opmærksomme på, at de skulle holde fingrene fra det billige ungdomsbuskort, så besluttede de folkevalgte, at ungdomsbuskortet skal spares væk.

“Det betyder en udgift på omkring 5000 kroner om året til nogle familier og det er mange penge for en del af dem; sagde DUS til SønderborgNYT, inden byrådsmødet begyndte.

Nedskæringerne på busområdet er en sag, som har voldt byrådspolitikerne problemer og sagen blev udsat på Økonomiudvalgets møde i sidste uge – men på et ekstra møde blev der fundet nogle nedskæringer, som alle partierne kan bakke op.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Næst efter kønsdriften, så er busdriften den sværeste at styre og vi havde svært ved at finde nedskæringer for syv millioner kroner”, sagde Tage Petersen fra Venstre. Han fortalte videre, at der blev enighed om at bevare sommerbussen på Nordals – dog med en mindre egenbetaling – og bevare busserne, som kører børn til friskolerne.

“Og ungdomskortet blev fravalgt”, sagde han.

Kirsten Bachmann fra Slesvigsk Parti er formand i Teknik-, By- og Boligudvalget og hun sagde, at i det udvalg ville medlemmerne undgå at skære ruter væk.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi beklager, at tilskuddet til ungdomsbuskortet falder bort. Men når vi skal spare over fem millioner kroner, så går det ud over nogen”.

Kirsten Bachmann fortalte videre, at der laves en pulje, hvor økonomisk trængte familier kan søge støtte til buskortet, så deres unge menneske kan komme til og fra sit uddannelsessted.

Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti kunne fortælle, at det var svært at spare syv millioner kroner på et busnet, som der i forvejen er skåret i.

“Men sommerbussen bevares og det var vigtigt for mit parti”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

DSU’erne var rykket indenfor

Inden byrådsmødet begyndte, rykkede DSU’erne fra Råshustorvet og ind i varmen på tilhørerpladserne i Byrådssalen og derfor henvendte Kristian Beuschau fra Socialdemokratiet sig direkte til dem:

“DSU skal vide, at vi ikke sparer for sjov, men fordi der er kommet en stor ekstra-regning fra Sydtrafik”, sagde han og glædede sig alligevel over, at blandt andet natbussen bevares.

“Så har de unge mennesker en mulighed for at komme trygt hjem, når de har været i byen. Og jeg er glad for, at bus 223 fortsat kan folk til arbejde på Linak og Danfoss”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dyrere at være ung i Sønderborg

Asger Romme Andersen fra Enhedslisten huske flere af de andre partier på, at de i valgkampen sagde, at det ikke må blive dyrere at bo i Sønderborg Kommune.

“Og i stedet for at hæve skatten med 0,2 procent, som efter Enhedslistens mening er mere retfærdigt, så gør vi det dyrere at være ung i Sønderborg. Efter det her må vi begrave illusionerne om, at besparelser ikke går ud over nogen”, sagde Asger Romme Andersen.

Didde Lauritzen fra Socialdemokratiet kunne fortælle at partiet og DSU har kæmpet for at der kom et buskort til de unge efter kommunalvalget i 2013.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget kom på bordet fra SFs Jørgen Jørgensen på et vælgermøde på Statsskolen og siden har det haft flere fædre.

“Socialdemokratiet er en del af budgetaftalen og vi må tage ansvar. Heldigvis kommer der en pulje, som kan hjælpe økonomisk trængte familier”, sagde Didde Lauritzen.

En ‘desværre-sag’

Ellen Trane Nørby, som er politisk ordfører for Venstres byrådsgruppe fortalte, at nedskæringerne på busområdet er en såkaldt ‘desværre-sag’.

“Det er lidt underligt for alle os, der er nye i Byrådet. Vi har brugt rigtigt meget af tiden på at finde steder, hvor der kan spares – og det var slet ikke sådan, vi havde forestillet os, det ville være at sidde i Byrådet”.

For Venstre er det vigtigt, der kører busser udenfor Sønderborg by.

“Vi synes, at børn i friskolerne skal kunne komme i skole og det er vigtigt for os, der også er busser, som kører i landdistrikterne”.

Jesper Kock, som er vikar for Jesper Smaling, der er på forældreorlov, syntes ikke, at det føltes godt, når der er politisk enighed om at skære i det, der binder kommunen sammen..

“Det gør den kollektive trafik og jeg håber virkeligt, at sagen tages op igen, når tiderne ændrer sig”.

Vi skal tilpasse tingene

I 1977, hvor Jan Prokopek Jensen flyttede til Guderup, vrimlede det med busser.

“Men der er sket mange ændringer i vores samfund. De fleste familier har bil – nogle af dem har to – og vi ser den ene bil efter den anden – med kun en person – køre på vejene. Det gør behovet for offentlig transport meget anderledes end tidligere”, sagde socialdemokraten, Jan prokopek Jensen.

“Jeg har også tidligere nævnt, at efter min mening, så er Sønderborg for lille til, at der skal være bybusser”.

 

 

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...