Debatindlæg: Destination Sønderjylland skriver åbent brev til regeringen

4. maj 2020 REGIONALT

Destination Sønderjylland skriver åbent brev: 

Det danske turismeerhverv styrtbløder. I marts, april og maj forventes tabet at løbe op over 600 millioner kroner i Sønderjylland alene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og lige rundt om hjørnet venter den højsæson, der for rigtig mange virksomheder og attraktioner er deres reelle eksistensgrundlag.

Covd-19 har tvunget turismeerhvervet i knæ og rammer særligt hårdt i de dele af Danmark, hvor turismen er blandt de mest betydningsfulde og samfundsbærende erhverv.

Sådan er det f.eks. hos os i Sønderjylland, hvor turismen skaber vækst, udvikling og arbejdspladser i form af 6.000 årsværk. Sidste år havde vi i de fire sønderjyske kommuner 2,4 millioner udenlandske overnatninger, hvilket svarer til, at næsten 60 rpocent af vores gæster kommer fra udlandet, primært fra Tyskland.

Overnatningerne gav os en samlet udenlandsk turismeomsætning på 2,1 milliarder kroner.

Det giver næsten sig selv, at et så stort beløb ikke alene genereres af sommerhusudlejning, hoteller og campingpladser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det generes også i et fintmasket net af restaurationer, cafeer, alle former for attraktioner og oplevelser – og i særdelshed af detailhandlen. Alene sidstnævnte står for 38 procent af vores udenlandske turismeforbrug, hvilket svarer til 790 millioner kroner.

I Sønderjylland er vi ved at tabe alt det på gulvet.

Lige nu står vi i en situation, hvor mange tyskere har valgt at fastholde deres drøm om en ferie i Danmark og dermed deres bookninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så der er stadig håb. Men i takt med, at vi nærmer os sommermånederne, og der stadig ikke er en officiel dansk udmelding om en dato for den dansktyske grænses åbning, vil bookningerne blive aflyst og det næste blodbad i vores turismeerhverv indledes.

Situationen gøres kun værre af, at de tyske bookninger sandsynligvis fastholdes så længe, at de blokerer for nye indenlandske ombookninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og selv når det er sagt, er det et trist faktum, at vi ikke kan reddes af øget indenlandsk turisme. I Destination Sønderjylland støtter vi helhjertet de mange gode og prisværdige initiativer, der netop nu søsættes for at styrke den indenlandske turisme i år.

Artiklen fortsætter under annoncen

De vil gøre en stor forskel i nogle kommuner. Men desværre er virkeligheden en anden hos os, hvor turismeomsætningen i høj grad er baseret på udenlandsk turisme. For uanset hvor mange flere danskere, der i år vælger af besøge os, vil det hverken volumenmæssigt eller økonomisk kunne kompensere for den udenlandske turisme – heller ikke selvom vi er dybt taknemmelige for hver eneste gæst.

I Tyskland har man ligesom i Danmark godt styr på situationen, så lad os helhjertet møde vores nabo i ønsket om dialog om en koordineret og sikker genåbning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lad både os og vores tyske turister få klar besked om, hvornår vi kan forvente, at grænseåbningen indledes og hvordan.

Vi beder ikke om en straks-åbning af grænsen. Vi beder ikke om nye hjælpe-pakker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi beder alene om en chance for at redde, hvad reddes kan. Giv os en dato og en mulighed for at forholde os til virkeligheden og det scenarie, vi står i. Giv os mulighed for at handle og udvise al den rettidige omhu, der overhovedet er muligt i denne situation.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hjælp os med at redde vores virksomheder og arbejdspladser.

Vi ved, at I har rigtig mange hensyn at tage, og at det er et puslespil af næsten uoverskuelige dimensioner, der nu skal gå op, når genåbningen af Danmark planlægges.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi beder indtrængende om ikke at glemme den nøglebrik, der hedder grænseåbning og udenlandsk turisme, for det er den, vi i høj grad lever af i Vandkantdanmark.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! .

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk