LA og Socialdemokraterne tænker bestemt ikke ens

24. april 2013 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

I efteråret skal vælgerne sætte et nyt byråd sammen i Sønderborg Kommune og det er afgørende for fremtidens politiske veje, hvilken farve flertallet får, uanset om man tænker i socialistisk eller liberalt spor. Flertallet bestemmer farven på politiken, der så enten bliver rød eller blå.

Holdet til politisk duel med Sønderborg Nyt alene på tilhørerpladsen.

Sønderborg Nyt har talt med Henrik Juul Nielsen fra Liberal Alliance og Jesper Smaling fra Socialdemokraterne. Tilfælles for de to er, at de stiller op til det kommende byrådsvalg og på hver sin vej. Den ene på blå og  den anden på rød.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere veluddannede til Sønderborg

Der er ikke længe mellem, vi hører, at virksomheder er på udkig efter veluddannet arbejdskraft og Sønderborg Nyt spørger de to kandidater, hvordan vi får de veluddannede lokket hertil.

Henrik Juul Nielsen er byrådsklar for LA.

– Vi  skal have et attraktivt kulturliv og så skal den kommunale service med daginstitutioner, skoler og så videre fungere tip-top, siger Jesper Smaling. Han fortæller, at unge i Aarhus, Odense og København er flittige kulturbrugere og den del af deres liv vil de ikke give afkald på.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er jeg enig i og så ser jeg gerne, at skatten i yderkantskommunerne sættes ned, så der er en god grund mere til at søge væk fra storbyerne, siger Henrik Juul Nielsen. Netop omkring skatten er socialdemokraten ikke enig.

– Jeg kan forestille mig, den skal op i en periode, så der er råd til at levere de kerneydelser, som kommunen skal levere, siger han. For ham er det helt umuligt at spare sig til gode resultater.

– Jamen kommunen er ikke gearet til for eksempel at tage sig af skolerne, så for min skyld må alle sammen gerne blive til friskoler, der kan levere den kvalitet, vi vil have, siger Henrik Juul Nielsen. Han tror fuldt og fast på, det er rigtigt at lade private overtage de kommuneopgaver, som private kan gøre bedre eller hvis de private kan levere samme vare til lavere pris.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mere vækst

Den bedste måde at sikre flere pengesedler i kommunekassen på, det er, at der kommer mere vækst, fordi det betyder skattekroner fra virksomhederne og også fra de ansatte. Og flere penge i kommunekassen er lig med bedre råd til kerneydelserne og dermed også penge til at udvikle yderligere for.

– Men først af alt skal det kommunale bureaukrati, der skal hjælpe virksomhederne, geares til at klare opgaverne indenfor en overskuelig tid, siger Jesper Smaling, der selv har haft med det bureaukrati at gøre. Det tog timer og dage at diskutere bagateller, dengang han åbnede sin forretning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jo flere penge der er i kassen des sjovere er det at være politiker.

– Der skal meget mere fokus på iværksætteri og det må gerne ske allerede i folkeskolen, så de meget unge ser, at de faktisk kan åbne deres egen virksomhed, siger han. Jesper Smaling synes, der gør meget for at hjælpe iværksættere, men ser gerne, at kommuneadministrationen så følger med i samme tempo.

– Og så skal der være lavere skat til nye virksomheder i yderkantskommunerne og specielt i Sønderborg Kommune skal priserne på de forskellige tilladelser ned, så de høje tal ikke skræmmer initiativrige mennesker til omegnskommunerne, siger Henrik Juul Nielsen. Han er enig med sin modkandidat i, der skal pilles ved kommunens bureaukrati, så sagsbehandlingstiden kommer ned.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kaserne

– Hvis jeg endelig skal mene noget om Sønderborg kaserne, så kunne vi da forsøge at få staten til at bruge den som asylcenter, fordi det så stadig vil være staten, der driver den. Øvelsesterrænet kan lægges ud til både natur og attraktive byggegrunde, siger Jesper Smaling.

– Kommunen skal i hvert fald ikke bare overtage kasernen og hvis private vil ind i den, så skal der tænkes alvorligt over, hvad de vil bruge den til. Efterskole ser jeg ikke som en fantastisk idé, men det er spændende, at idrætshøjskolen er i gang med at tænke efterskole i et nyt spor og koble det sammen med eliteidræt, hvor SønderjyskE måske kan være med, siger Henrik Juul Nielsen til Sønderborg Nyt.

Sundhed

Kandidaterne fra Liberal Alliance og Socialdemokraterne har meninger og holdninger til borgernes sundhed – og de begge ved, at forebyggelse kan betyde færre indlæggelser og dermed mere aktive og selvhjulpne borgere. Udover at borgere, der er sunde, er mere glade og tilfredse, så er der den fordel, at kommunen ikke skal sende så mange penge til Region Syddanmark for udligne en del af sygehusudgifterne.

Jesper Smaling tænker politik på den røde bane.

– Vi skal påvirke både borgere, institutioner og arbejdspladser til at tænke mere i sundhed og jeg ser gerne, der igen laves god, nærende og sund kost i køkkenerne på kommunens plejehjem, siger Henrik Juul Nielsen.

– Der skal også bydes på sund mad til børnene i skolerne, fordi den rigtige ernæring har betydning for indlæringen, siger Jesper Smaling. Hvordan den sunde kost i skolerne skal betales, ja det er de to kandidater uenige om.

Sundhed er ikke blot at spise et vist antal gulerødder om dagen og det husker Henrik Juul Nielsen, der taler for flere cykelstier, så det bliver lettere og tryggere at færdes på cykel, der jo er både billigere, mere ProjectZero og sundere end bil.

Helt enige

Der er mange frivillige mennesker, der yder en stor indsats mange steder i Sønderborg. Og det gode ved frivillige er, at de brænder for den sag, som de arbejder for og med.

– Og det skal et samlet byråd i kommunen altid bakke op omkring, siger begge kandidater. Respekten fra de to kandidater til alle de frivillige er stor. Faktisk er Henrik Juul Nielsen frivillig brandmand og Jesper Smaling har været frivillig på blandt andet DSUs hovedkontor.

Når de to herrer ikke brænder krudt af på politik, så passer Henrik Juul Nielsen sit chaufførjob, mens Jesper Smarling passer sin forretning, Kylling og Co samt de benzinstationer, han har fælles med familien.