Anders Brandt satser på job og vækst i landsbyerne

12. juni 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Landdistriksudvalget i Sønderborg Kommune har i sagens natur fokus på landområderne, hvor visionen er, at Sønderborg Kommune skal være førende, når det gælder levevilkår, vækst og arbejdspladser i landsbyerne.

– Vi går ikke efter, at en af landsbyerne skal blive Årets Landsby i Danmark, men holder fast i visionen, siger formanden for Landdsitriktsudvalget, Anders Brandt, der er valgt til Byrådet for Enhedslisten. Dét, at en landsby kåres som den bedste i landet, giver ikke automatisk sidegevinster, som gør fremtiden lysere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvom Anders Brandt er helt grøn, når der tænkes på byrådsarbejde, så føler han sig godt hjemme i Landdistriksudvalget:

Anders Brandt vil også have udvikling, vækst og arbejdspladser udenfor Sønderborg by.

Anders Brandt vil også have udvikling, vækst og arbejdspladser udenfor Sønderborg by.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Det er efter min mening det bedste udvalg og jeg synes, at vi alle sammen arbejder seriøst med opgaverne, siger han. Han nævner, at Charlotte Engelbrecht kommer med en del erfaringer og tilføjer så, at han selv har været med i et landsbylaug i otte år.

– Og de andre i udvalget vil også noget med det, siger han.

Masser af CVR-numre

Anders Brandt havde hørt en fugl synge om, at der er masser af cvr-numre rundt omkring på Als. Og nysgerrigheden fik ham til at tjekke efter.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Hver anden husstand på Kær har et cvr-nummer. I Holm er det hver fjerde, mens det er hver femte i Guderup, siger han. Og det fortæller ham, der er noget at bygge på.

– Vi er i gang med at se på, hvor mange af cvr-numrene, der dækker over reelle virksomheder. Det er sådan, at folk trækker på skuldrene alene fordi cvr-numrene er tilknyttet en adresse udenfor Sønderborg by.

– Men der er jo ingen, der ved, om de cvr-numre er virksomheder, der faktisk tjener penge, siger Anders Brandt til Sønderborg Nyt,

Artiklen fortsætter under annoncen

Masterplan

Den nye Masterplan for erhverv og iværksætteri har været en tur gennem Landdistriktsudvalget.by29

– Vi fik skrevet ind, at der skal tænkes på erhverv og iværksætteri udenfor Sønderborg by, siger Anders Brandt. Og for Landdistriktsudvalget tænkes der på alle erhvervsmuligheder. De ved tilsyneladende, at der er masser af alternativer til de traditionelle industrivirksomheder, som det kan tage år at få på skinner.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Alle virksomheder – lige fra enkeltmandsvirksomheder og op – tæller, siger Anders Brandt. For ham er målet, at flest muligt tjener deres egne penge fremfor at hæve understøttelse. Liv på landet smitter af på omgivelserne.

Når der skal tages initiativer, som giver folk lyst til at starte egne virksomheder på landet, så skal landsbylaugene gå ind i sagerne.

– Der er intet, der sker af sig selv på landet. Der skal kæmpes for tingene, siger Anders Brandt.

Hvis man i Masterplanen for iværksætteri vælger at vægte mulighederne for vækst og arbejdspladser og der tilbydes masser af råd og vejledning de første år, så virker visionen med virksomheder på landet ikke uoverskuelig. Fokus skal så være på vækst og ikke på, hvilken type virksomhed, der er tale om. En arbejdsplads er en arbejdsplads.

Nyt initiativ

Anders Brandt ser også muligheder i socialøkonomiske virksomheder, fordi de sagtens kan ligge i landsbyerne. Socialøkonomiske virksomheder har ikke en målsætning om at skabe overskud, men skal blot hvile i sig selv.by8

– Jeg forestiller mig, at der er et firma, der for eksempel pakker grøntsager for nogle leverandører og opgaverne skal være sådan, at der kan ansættes mennesker med særlige behov, siger han. Rundt om i landet er der socialøkonomiske firmaer, hvor det blandt andet er udviklingshæmmede, som driver en campingplads.

– Der kunne også ansættes landsby-pedeller ud fra den tankegang, siger Anders Brandt.

Hel unikt i Sønderborg

Landsbylaugene i Sønderborg Kommune er samlet under noget, der kaldes Landsby Forum – og Landdsitriksudvalget er et ad hoc udvalg under Byrådet – og det er alene i Sønderborg, der er den struktur.

– Den kaldes for Sønderborg-modellen og den er kendt rundt om i landet, siger Anders Brandt. En af kommunens medarbejdere, skal være gæstelærer på et sommerkursus på Ryslinge Højskole, hvor hun skal fortælle kursisterne om netop Sønderborg-modellen.by 3

Tryg ved fremtiden

Fremtidens levevilkår på landet ligger i hænderne på landsbylaugene og Landdsistriktsudvalget og det ser Anders Brandt optimistisk på.

– Landdistriktsudvalget vil noget med tingene og ildsjælene i landsbylaugene er rigtigt dygtige og kender deres opgaver ud og ind, så der skal nok komme til at ske en hel del, siger Anders Brandt. Og de ting, der skal ske, skal først en tur gennem Byrådet. Udvalget kan ikke selv tage beslutninger, fordi det ikke er et stående udvalg som for eksempel Teknik og Miljø.

 

 

 

24. april 2024 Broager, Erhverv

Broager Fjernvarme forhandler videre om en sammenlægning med Sønderborg Varme

24. april 2024 Broager

Fremmødet var historisk. Ikke færre end ca. 150 mødte til generalforsamlingen i Broager Fjernvarme tirsdag aften. Af den grund var mødet flyttet til Broager Hallen. Og aftenens vigtigste afstemning fik et klart udfald. Med 120 stemmer i ryggen forhandles der videre om en sammenlægning med Sønderborg Varme, hvis altså også Sønderborg Fjernvarme stemmer ja på […]

Læs mere...