Asylcentret endnu en gang til debat

Arkivfoto
Arkivfoto
4. september 2014 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Umiddelbart efter Sønderborg Kommune havde besluttet, der ikke skulle sættes en stopklods i vejen for asylcentret på byens kaserne, indkaldte Venstre til debatmøde, som skulle finde sted torsdag den 4. september. Efter at Venstre havde annonceret deres debatmøde, så skyndte Byrådet sig at få indkaldt til et – og det gjorde, at deltagerantallet til torsdagens debat var omkring 50-60 stykker.

 • Jeg er glad for, vi ikke skal diskutere for eller imod asylcentret – og vil da lige nævne, jeg da har respekt for, det ikke er os alle, der mener det samme, siger borgmester Erik Lauritzen, som sad i panel sammen med asylcenterleder Nina Svendsen og Peter Hansen fra Venstre.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Fra Havneselskabet fik jeg at vide, at det med at bygge og drive hotel på havnen ikke var foreneligt med et asylcenter i baghaven, men den udfordring er løst, siger Erik Lauritzen. For ham handler det nu om at gøre det til en god oplevelse for både asylansøgere og sønderborgensere, at der nu er lys i vinduerne i kasernen.

Liv i de tomme bygninger

 • Natten til torsdag kom der 95 nye asylansøgere ind på kasernen, siger Nina Svendsen, der har arbejdet med flygtninge i 21 år. Hun fortæller, at asylansøgerne på kasernen allesammen kommer fra Syrien.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Det gør det lettere, de er fra samme land, fordi der er solidaritet mellem dem og de hjælper hinanden. I starten kom der unge mænd, men nu er det børnefamilier, der rykker ind, siger hun. Der er også en ekstra ting, som gør, at det er meget vigtigt, at asylansøgerne får et rigtigt godt idntryk af Sønderborg.
 • Langt de fleste har høje uddannelser, men de må bare ikke arbejde, så længe de er ansøgere. De må gerne være i virksomhedspraktik, men så skal de finde praktikstedet selv. Vi har ikke tid til at hjælpe, siger Nina Svendsen.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

Venstre hjælper asylansøgere

 • Venstre vil gerne hjælpe asylansøgere og alligevel er vi blevet skudt noget andet i skoene den seneste tid, siger Peter Hansen fra Venstre. Han har noteret sig, at der er rigtigt mange brændpunkter rundt omkring i verden og nævner, at der alene i Ukraine er en million internt fordrevne.

Når Venstre var fremme i skoene under tilløbet til asylcentret, så var det ene og alene for at undersøge, om de ikke kunne huses et andet sted i kommunen og ikke lige op og ned af den store fremtidssatsning på havnen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 • Det var derfor vi forsøgte at få sat en stopklods for asylcentret ind, siger han. Havneselskabet havde meldt klart ud, at det enten var hotel på havnen eller asylcenter på kasernen.
 • Et flertal i byrådet stemte for at købe kasernen, men her stemte vi imod. Der er ligesom ingen planer for, hvad vi skal med den, siger Peter Hansen. Der er nogle ønsker. Både hos Socialdemokraterne og andre.
 • Nu har vi så stemt for, at der bruges 17,5 millioner på at købe kasernen. Det vil sige, vi stemmer for, at det køb, som byrådet stemte for, bliver ført ud i livet. Og jeg indrømmer blankt, at der er lavet en rigtig god handel, siger Peter Hansen. Nu har byrådet to år til at kigge på ønsker og lægge planer.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

Fra salen

 • Jeg synes, at borgmesteren skal tænke lidt over, hvordan han passer sit arbejde. Vi har mistet politiet, statsadvokaturet, sergentskolen og også sygeplejeskolen. Alligevel tager han chancen og tillader flygtninge lige ved siden af  havnen, hvor der er store planer for fremtiden, siger en tilhører.
 • Og jeg vil gerne vide, om der ikke skal mere politi på gaden, når der kommer så mange unge, fremmede i gaderne, siger en anden.
 • Få nu lige ro på. Det er asylansøgere, så de skal nok opføre sig pænt. Ellers får de jo afslag, siger Peter Hansen. Hans partifælle Tom Holden, der er diskoteksejer er også rolig.
 • Billedet med unge mænd, der snupper de kønneste af vores piger og drikker vores øl, det kender vi alt for godt. Det var så ikke lige udlændinge, der gjorde det, men sergent-elever, siger Tom Holden. Han kan på ingen måde se de skræk-scenarier, som flere tilhørere prøver at trække frem.

Nu er det heldigvis sådan, at langt de fleste mennesker er gode nok, når bare man lader dem være i fred.

Men møder man andre med fordomme, så bliver det uden tvivl et møde, der passer præcis til fordommene.

 

15. juni 2024 Frivillige, Nordborg

Kom og hør om Elstrup Mølles fremtid

15. juni 2024 Frivillige

Borgere, landsbylaug, politikere, embedsmænd og andre med interesse for den arbejdet med en transformation af Elstrup Mølle inviteres til orienteringsmøde torsdag den 27. juni kl. 17.00-19.00 på Elstrup Mølle. Det skriver Elstrup Mølle, Elstrup Mølles Venner og Elstrup/Elstrupskov Landsbylaug i en pressemeddelelse. Mange af Jer satte på borger/bruger-workshoppen ultimo november 2023 fingeraftryk på helhedsplanen med […]

Læs mere...