I denne tid snakkes der en masse om børnecheck, der skal sendes ud af landet til børn af de udlændinge, der i kortere eller længere tid arbejder i Danmark. Og snakken handler ikke, om hvor mange mennesker, der skal have sendt en check og heller ikke om, hvor mange penge, det egentlig drejer sig om.
– Det handler slet ikke om de 10 til 20 millioner kroner, siger EU-politiker Christel Schaldemose torsdag aften til de godt 30 deltagere i debatmødet hos 3F i Sønderborg. Hun mener, at Dansk Folkeparti, der er indædte modstandere af EU bruger sagen til at skræmme med – og VK-politikere bruger samme sag i håbet om at ændre børnechecken til et fradrag.
– Det må de aldrig få lov til at gøre, for det rammer de dårligst stillede, der jo ikke har glæde af et fradrag, siger den socialdemokratiske EU-politiker. Hun kommer ind på, at ideen med EU først og fremmest er, der skal være fred i kredsen af medlemslande og EU-landene er ikke indbyrdes i krig.
– Ved at hjælpe hinanden og stå sammen kan vi gøre det indre marked i EU endnu bedre. Vi har allerede sikret produktkvalitet på varer fra EU-lande, øget sikkerheden i fødevarer og vi har været inde med krav om lærepladser og kædeansvar ved offentlige udbud, siger Christel Schaldemose.
EU og finanskrisen
EU var ikke aktør i de spekulationer, der førte en masse lande direkte ind i en omfattende finanskrise.
– Men EU-politikere svigtede ved at overlade den finansielle verden næsten til sig selv. Alligevel må vi sige, at havde vi ikke haft EU, så ville krisen have ramt de enkelte lande endnu værre, siger EU-politikeren. Ved at hjælpes ad, så undgår landene at hælde deres problemer ind til naboen.
Billig arbejdskraft
Næsten hver dag hører eller læser vi, der er fundet billig udenlandsk arbejdskraft forskellige steder i landet. Eksemplerne er mennesker, der arbejder for 50 kroner i timen. Det er direkte ulovligt og har intet med EU at gøre.
– Men borgere i EU må gerne rejse rundt og arbejde i medlemslandene, siger Christel Schaldemose. I Danmark har det gavnet virksomheder, der mangler højtuddannede og så har det hjulpet på lægemanglen på hospitalerne.
– Vi forlanger, at udlændinge skal arbejde på danske vilkår og lønninger. Derfor må vi forholde os til, der for eksempel er polske svejsere, der arbejder på dansk mindsteløn, der jo ligger væsentligt under den løn, som danske svejsere får.
– Og der skal reageres, hvis der betales mindre end mindstelønnen og arbejdsgiverne fortæller om de velfærdsydelser, der følger med, når man arbejder i og bidrager til det danske samfund, siger Christel Schaldemose. At dansk skat giver adgang til danske velfærdsydelser klinger ikke urimeligt i hendes ører.
EU-valgkamp efter påske
EU-valgkampen begynder efter påske og her er frygten, at Dansk Folkeparti kan få et godt valg.
– Jeg ser hellere at Venstre eller Konservative får Dansk Folkepartis stemmer. Så gives de i det mindste til nogle politikere, der gør et stykke arbejde i EU, hvor Morten Messerschmidt ikke biodrager med noget overhovedet.
– Han har alt for travlt med at være i medierne og brede sin populisme ud mod hele EU-tanken. Han har faktisk slet ikke tid til at passe sit arbejde i EU, siger Christel Schaldemose.
Slutteligt fortæller hun smilende, at der er udsigt til, at den røde blok i EU bliver den største efter valget.
– Og hvor er der dog forskel på rød og blå vej, siger hun.
Følg hendes ord og tanker om EU her: https://www.facebook.com/ChristelSchaldemose?fref=ts