Pressemeddelelse:
Enhedslisten i Sønderborg er med i konstitueringen og har også sagt ja til budgetforslaget for 2015. Dansk Folkeparti har fået indrømmelser og støtter, mens Venstre ikke er med, da de ønsker store skattelettelser.
Vi har bidraget med konkrete ønsker og fået nogle opfyldt og vi har støttet andres ønsker, som vi selv kunne have fremsat. Tilsammen er forslaget noget vi samlet set kan være tilfredse med. Der er i dette, som i alle andre forlig, noget vi er meget glade for, og andet vi gerne ville undgå.
Først vil jeg fremhæve vores ønske om at få ansat en “forandringsagent” til arbejdet med at være førende i landet, når det drejer sig om at skabe gode levevilkår, arbejdspladser og vækst i landdistrikterne. Der er afsat 620.000 kr til ansættelse og drift af en ny medarbejder på landdistriktskontoret til at skabe flere job på landet. Medarbejderen skal tage udgangspunkt i det netværk på landet, der er en følge af politik, der er bygget op siden før kommunesammenlægningen. Den nye medarbejder skal være ude blandt de små virksomheder og iværksættere på landet. Vores CVR-undersøgelse viser stor initiativ på landet skal udbredes og bruges til at kontakte lokale virksomheder og hjælpe dem.
Der er mange ønsker og initiativ på landet og folk er ikke bange for at give en hånd med. Vi vil undersøge om socialøkonomiske virksomheder kan være rammen for disse aktiviteter på landet og således vi også får arbejdspladser på landet til folk med nedsat arbejdsevne.
Den nye medarbejder skal hjælpe med at udarbejde en fødevarepolitik for Sønderborg. Vi håber at øge produktionen af fødevarer således en større del af maden i vores kommune stammer fra lokale råvarer. Fødevarepolitikken skal også understøtte at turisme er et fyrtårn for kommunen. Et delmål er at levere mange fødevarer til spejderlejren i 2017.
Der er afsat penge til at forbedre mødestederne på landet og i mindre byer. Fryndesholmskolen og Diamanten får en fodboldbane og andre faciliteter, men træningsbanerne i Notmark fastholdes og forholdene dér forbedres, i alt 3 mio kr. Det giver økonomi til satsning andre steder også. På Bakkensbro Skole bruges 2,5 mio til at gøre den til et lokalt mødested.
På arbejdsmarkedsområdet er der afsat mange millioner til styrket indsats på uddannelse for vores ledige og syge. Vi håber det betyder, at flere kommer hurtigere i arbejde eller fleksjob. Vi har meget fokus på unge, der som hovedregel skal være i arbejde eller på uddannelse.
På skoleområdet er der bevilget flere penge til at tages sig af børn, som har behov for hjælp. Det er bl. a. aftalt at socialrådgivere tager fat allerede ude på skolerne, således hjælpen kan sættes ind, inden det bliver en sag. En nytænkning af SFO i forbindelse med erfaringerne med folkeskolereformen er med. Der afsættes 3,5 mio til kollektiv trafik til støtte til elever på ungdomsuddannelserne med stor afstand til skole. Det skal ses i sammenhæng med, at vi vil nytænke den kollektive trafik i kommunen. Landdistriktsudvalgets bevilling af forsøg med en Landsbybus er et konkret og praktisk skridt den vej.
På flere områder er der indarbejdet, at vi tør handle anderledes og tør udfordre os selv og vores vaner. 7 mio er afsat til denne udfordring og skulle gerne resultere i kloge effektiviseringer som giver handlemuligheder i tiden fremover. Den demografiske udvikling er indregnet i budgettet. Vi tror på, at den politik vi fører, retter lidt op på den skæve befolkningsudvikling for kommunen.