Bjarke Valeur-Rasmussen, byrådsmedlem for Fælleslisten, skriver:
Som medlem af Fælleslisten bliver man ofte spurgt til, hvordan man kan være medlem af byrådet uden at bekende sig til én bestemt ideologi. Heldigvis vil jeg næsten sige. Mit svar er det samme, som Poul Schlüter gav i 1983: ”Ideologier er noget bras” – og jeg vil gerne tilføje: “Særligt i forhold til byrådsarbejdet”.
Normalt fortæller en ideologi i grundtræk, hvad politikerne står for. Det kan give en tryghed for vælgerne, som regner med, at kandidaten vil agere og stemme efter denne ideologi. Efter min mening er sandheden en lidt anden. Vi har nemlig talrige gange set politikere i Sønderborg, der er bannerførere for en bestemt ideologi, agere helt modsat af, hvad ideologien foreskriver dem. Vi har bl.a. hørt socialdemokraterne argumentere for friskoler og Venstre argumentere imod.
Artiklen fortsætter under annoncen
Hvis man vender ideologibegrebet om, så kan ideologi defineres som skadelig for den frie tanke, demokratiet og ikke mindst det enkelte menneskes personlige dømmekraft. Vi lever i en verden, der kræver fleksible løsninger og en bred, helhedsorienteret indsats – det kan snæver ideologi være en barriere for. Lidt firkantet opstillet så duer det ikke slå op i en ideologibog, hvor man kan læse, hvad man skal mene og beslutte anno 2013.
Jeg tror også, at der er mange borgere, der har meget svært ved at se, at der i øjeblikket føres socialdemokratisk ideologisk politik af Socialdemokraterne i Folketinget. Jeg har i hvert fald selv ofte svært ved at se den røde tråd. Man burde derfor i ligeså høj grad, spørge de “ideologiske partier”, hvad de egentlig står for, hvis man har svært ved at forstå, hvad Fælleslisten står for.
Artiklen fortsætter under annoncen
Personligt er jeg glad for, at det er lykkedes at samle seks forskellige partier i en konstituering ved sidste valg. Det er med rette i Fælleslistens ånd at se bort fra ideologiers snærende bånd. Det kommende valg skal derfor ikke handle om firkantede ideologier, men i højere grad om de kompetencer og personlige egenskaber politikerne kan bidrage med.