Jobcenter satte fart i papirarbejdet

Arkivfoto
Arkivfoto
9. september 2014 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Det er en ret overrasket kvinde, der ringer til SønderborgNyt og fortæller, at Jobcenter i løbet af mandagen ændrede en beslutning, der var taget tidligere den selvsamme dag. Mandag formiddag havde hun berettet om hele forløbet under et besøg hos Jobcenter.

 • Jeg kom ind i Jobcenter tidligt på mandagen sammen med den borger, jeg er bisidder for, siger H. P. Hun ønsker ikke at få sit navn frem af hensyn til den borger, hun gav en hjælpende hånd. Redaktionen har navn og kontaktoplysninger samt dokumentation for det, som hun fortæller.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Endnu en aktiveringsperiode var udløbet for borgeren og trods løfter om et løntilskudsjob var der ikke sket andet, end at kontanthjælpen var stoppet, siger H. P. til SønderborgNyt. Når borgere er i aktivering uden løn, så modtages der kontanthjælp, men den stoppes, når der starter en aftale med løntilskud.

Skriver ét – og gør intet

 • Det er jo tydeligt for enhver, at sagsbehandleren tidligere har lavet en handleplan, hvor løntilskudsaftalen er skrevet ind. Og derfor stoppes kontanthjælpen automatisk, siger H. P. Ifølge bisidderen er der bare sket det, at sagsbehandleren ikke har brugt tid på sagen i flere måneder og derfor ikke har enten fået tilskudsaftalen i hus med virksomheden eller bremset stoppet af kontanthjælpen.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Sagsbehandleren sagde, det er Økonomisk Sikring, der har lavet en fejl og at hun nu har sørget for, at kontanthjælpen omgående sættes i gang, siger H. P.

Mødet på Jobcenter betød også en snak om, hvad der nu skal ske og sagsbehandleren besluttede sig for endnu en ulønnet praktikperiode i samme virksomhed, hvor hun iøvrigt har en privat ven eller bekendt i en mellemlederfunktion.

 • Når en virksomhed har haft borgeren i lønnet praktik i månedsvis, så ved de vist allerede, om de vil ansætte ham, siger H. P. Men det argument prellede i første omgang af på sagsbehandleren, der ville fikse papirerne, så en ny ulønnet praktikperiode samme sted straks begynder.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Det betød, at han skulle møde til endnu en omgang ulønnet praktik samme sted tirsdag morgen, hvis ikke han ville miste kontanthjælpen. Det har jo konsekvenser ikke at følge selv uigennemtænkte beslutninger, når de tages af ansatte i Jobcenter.

Kovending

Senere på mandagen henvendte vi os i Retshjælpen, hvor juristen undrede sig over Jobcenters idé med at sende en borger i ulønnet aktivering det samme sted igen og igen. Intentionen med loven er næppe, at fastlåse borgere i ulønnede job til glæde for erhvervslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

 • Det flytter ikke borgere ud af offentlig forsørgelse, når sagsbehandlere arbejder på den måde. Og det skrev Retshjælpen i en mail til kommunen, siger H. P.
 • Nu er alt ændret. Borgeren skal pludselig i lønnet praktik i det firma, hvor han blev aktiveret og meningen er, at han skal fortsætte videre over i job på almindelige vilkår, siger H. P. Hun er sikker på, at kovendingen fra sagsbehandlere kom, fordi hun selv og borgeren havde energi og mod til at slå i bordet og hente hjælp udefra.
 • Artiklen fortsætter under annoncen

 • Det er bare rystende, at man skal sætte sig ind i alle regler og paragraffer for at sikre sig imod dem, der får deres løn for at hjælpe, siger H. P. Og ganske som mange andre, så mener hun, at der desværre er nogle virksomeder, der hele tiden får borgere i ulønnet praktik – selvom tanken om at ansætte bare én af dem, aldrig har strejfet.
 • Og det er jo kommunal erhvervsstøtte at levere gratis arbejdskraft til private virksomheder. Samtidig er det fortvivlende for borgere, når de sendes i udsigtsløs aktivering igen og igen. Beskæftigelsesministeriet er også imod udsigtsløs aktivering og indholdsløse jobsøgningskurser.

Kovendingen i Jobcenter blev borgeren orienteret om mandag eftermiddag, hvor Jobcenter sendte en ny jobplan til hans e-boks.

Den nye jobplan skulle forlængst have været sendt, fordi løntilskudsaftalen ifølge den oprindelige handleplan skulle være begyndt den 1. september. Men fremfor at sidde og skrive både jobplan og ordne løntilskudspapirer, så havde sagsbehandleren i første omgang valgt bare at vente og mandag fandt hun tiden til at få det gjort.

 

26. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Sønderborg Lindy Hoppers fejrede dansen på Rådhustorvet

26. maj 2024 Kultur

En flashmob er, når en gruppe mennesker hurtigt samles et offentlig sted – udfører en handling – og forsvinder igen. Og det var lige det, som Sønderborg Lindyhoppers gjorde søndag eftermiddag på Rådhustorvet. “Det er Dansens Kunstdag og vi dansede en dans på Rådhustorvet. Den var med afsæt i Frankie Mannings Shimsam og jeg har […]

Læs mere...